Catalunya té la ràtio més baixa de funcionaris
Amb un 319.759 empleats públics, n’hi ha 41 per cada mil habitants
Només han augmentat un 2,3% des del 2013
Catalunya compta amb un cens de 319.759 empleats públics, xifra que equival a 41,3 funcionaris per cada mil habitants, la ràtio més baixa de l’Estat i menys de la meitat que altres territoris com Extremadura, on la ràtio per cada mil ciutadans és de 84,5 treballadors de la funció pública.
Ho constata un informe de la patronal Pimec, titulat Empleats públics a Catalunya i Espanya (2013-2019) elaborat per l’Observatori Pimec a partir dels butlletins del Ministeri de Política Territorial. L’estudi remarca que la xifra de funcionaris a Catalunya ha crescut un 2,3% en el període analitzat, és a dir, d’ençà del 2013, moment que els autors veuen com el de l’inici de la recuperació postcrisi.
Segons les dades oficials, els empleats públics catalans representen el 12,3% del total de funcionaris de l’Estat, un percentatge molt inferior al pes demogràfic del Principat. Com també ho és respecte a la ponderació de l’economia catalana el pes relatiu dels assalariats públics de les administracions autonòmica, local i universitats. Un cas a part serien els Mossos, que representen el 67,9% del total de les forces de seguretat autonòmiques.
L’anàlisi subratlla que l’administració estatal només ocupa un 8,1% dels funcionaris que treballen a Catalunya (25.711, un 5,1% dels del conjunt de l’Estat), mentre que el gruix correspon a l’administració de la Generalitat, un 55,1%. La resta es reparteixen entre el 28% assalariats per l’administració local i un 8,8% a les universitats.
Aquesta estructura, segons Pimec, és “ben diferent” de la resta de l’Estat, on el pes de la funció pública estatal arriba al 21,3%. La diferència també és notable, tot i que no tan abismal, el que fa a les administracions locals respecte a la resta de territoris, on la proporció global de funcionaris és inferior que el de Catalunya, un 21,5%. Finalment, a Catalunya, els treballadors públics representen el 9,3% del total d’ocupats i aquest és també el percentatge més baix de tot l’Estat.
LA XIFRA
Un sistema basat en la col·laboració publicoprivada
L’informe de Pimec descriu com s’ha anat reduint la importància dels treballadors públics sobre el total de l’ocupació des de l’any 2013. Com que la caiguda ha estat generalitzada, l’ordre de territoris en el rànquing de ràtios pràcticament no s’ha mogut i Catalunya continua a la cua en la proporció. En tot cas, pels autors de l’estudi, el poc pes dels empleats públics a Catalunya “es correspon en bona part al singular i estès sistema de concerts sector públic-sector privat, en virtut del qual operadors privats presten serveis de manera concertada i finançada per l’administració”, i es recorda que els màxims exponents d’aquest fenomen són en l’educació i la sanitat. Aquest sistema de prestar serveis públics té, segons indica l’informe, “una llarga tradició a Catalunya i es valora, en general, com d’una considerable eficiència”. Finalment, el progrés del nombre de treballadors públics catalans s’explica en part per l’augment d’empleats a les universitats (11%), a l’administració autonòmica (13%) i a les locals (2,3%), mentre que els de l’Estat van disminuir un 14,7%.