Oli més aromàtic i gustós en la collita de la DOP Oli de l’Empordà del 2019
Els responsables de la varietat protegida presenten el producte i n’elaboren 500.000 litres
Faran una donació d’un hectolitre per al Banc dels Aliments
Després del 2016 i el 2017, els productors de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Oli de l’Empordà van presentar, ahir a Figueres, el producte de la collita d’aquest any. En paraules del president de la DOP de l’Empordà, Simon Casanovas, és “un oli més endarrerit quant a maduració i més aromàtic i gustós, tant si es cuina com si es consumeix cru”.
Un acte a la plaça Catalunya, a prop de les parades de fruites i verdures del mercat del dissabte, va permetre fer tastets de l’oli, que produeixen Empordàlia, de Pau, Masetplana, de Garriguella, Ylla, de Cabanes, i Serraferran, Mas Auró i Celler Cooperatiu, d’Espolla, entre d’altres. Casanovas calcula que la producció s’acostarà als 500.000 litres i que hi haurà oli fins al juliol de l’any que ve.
L’oli produït el 2019 i que els pagesos recullen entre els mesos de novembre i desembre és un oli “més verd, amb més antioxidants i, per tant, més estable i que dura més temps”, analitza Casanovas. La producció es reparteix entre 800 petits productors per als qui “l’oli no és el conreu principal”. Les extensions d’oliveres solen ser d’entre una i dues hectàrees. L’oli serà degustat a partir del dia 16 als restaurants adherits al col·lectiu gastronòmic empordanès Cuina del Vent.
L’oli de la DOP Oli de l’Empordà, marca creada el 2008, tindrà una segona presentació, dissabte que ve a Girona (com ja és tradicional). L’acte tindrà lloc a la plaça del Lleó i també servirà perquè els trulls de la DOP de l’Empordà facin una donació de cent litres d’oli al Banc dels Aliments.
LA FRASE
LA XIFRA
Sorbet, música i concurs a banda dels tastets
L’acte d’ahir a a Figueres va ser complet. Amb pa de tramuntana facilitat pel Gremi de Flequers Artesans de Girona, els visitants podien tastar l’oli mentre escoltaven Neus Mar, acompanyada del guitarrista Emilio Sánchez, cantant havaneres. A més, el mestre gelater Hervé Corvitto, de Gelats Angelo de Torroella de Montgrí, va crear el sorbet d’oli d’oliva de la DOP, i la Càtedra del Vi i de l’Oli de l’Empordà va fer un concurs.