XAVIER MATAMALA
SOCI FUNDADOR DE CERCLE GESPROMAT, APOSTA PER LA TRANSICIÓ ENERGÈTICA SOSTENIBLE
“Si controlem l’energia podem millorar les condicions de vida”
Després de restaurar l’edifici dels Pescadors de la Barceloneta, a Viladecans ha engegat Vilawatt, un projecte per al desenvolupament urbà sostenible i contra la pobresa energètica
Van rehabilitar el bloc dels Pescadors de la Barceloneta?
Cercle Gespromat va participar-hi acompanyant l’Ajuntament de Barcelona. Es tractava de recuperar les zones comunes de l’edifici projectat per Josep Antoni Coderch, un prestigiós arquitecte. La proposta presentava reptes. Eren onze blocs i 160 famílies, o sigui quatre-cents veïns, la majoria expescadors amb perfil socioeconòmic baix. Es van haver d’ajustar les propostes tècniques i adequar el finançament a les condicions econòmiques dels propietaris per fer viable el projecte. També, vam proporcionar assessorament legal, tècnic i econòmic als veïns durant el procés.
També van avaluar l’illa eficient de l’Eixample?
No ho vam redactar, però sí que vam realitzar l’auditoria del pla director del projecte de rehabilitació de l’illa eficient a Barcelona, que era una de les àrees pilot del projecte Marie emmarcat en el programa de Cooperació de la Unió Europea que buscava la millora energètica del parc d’edificis públics de Catalunya. La proposta afectava vint-i-dues comunitats de propietaris i més de set-centes persones, però després de valorar les possibilitats van arribar a la conclusió que el projecte no era viable i és que el projecte no era viable i es van fer propostes per poder realitzar aquest tipus de projectes a les illes de l’Eixample.
Han pujat algun pic de l’Himàlaia?
No, però sí que hem col·laborat al projecte Sherpa, en el qual juntament amb Catalunya hi han participat regions d’Itàlia, Malta, Croàcia i Grècia. Té com a objectiu reforçar la capacitat de les administracions per millorar l’eficiència dels seus edificis. En aquest aspecte, la nostra empresa va col·laborar amb la Generalitat oferint assessorament als líders del projecte en la coordinació dels diferents grups de treball i en la redacció del full de ruta per traslladar els resultats del projecte a la totalitat de l’estoc d’edificis públics regionals i locals.
Treballen amb Europa?
Efectivament, també van concursar amb l’Ajuntament de Viladecans i vam aconseguir gestionar el projecte Vilawatt, que s’emmarca en el programa Urban Innovative Actions (UIA) promocionat pels fons Feder.
Parli’m de l’UIA.
Té un objectiu principal, dotar de pressupost les propostes innovadores que ajudin a un desenvolupament urbà sostenible. Hi havia quatre opcions. La generació d’habilitats laborals, la integració d’immigrants i refugiats, la lluita contra la pobresa urbana i la transició energètica. Nosaltres vam concursar en aquest darrer apartat. La proposta de la ciutat de Viladecans, juntament amb les de París i Göteborg, va ser escollida en la primera convocatòria.
I va néixer Vilawatt?
Vilawatt és un operador energètic local que s’enfoca cap a la promoció de la transició energètica i integra objectius socials contra la pobresa energètica.
Com?
Amb la creació d’una entitat publicoprivada –el nou operador s’ha concretat en un consorci format per l’Ajuntament de Viladecans, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i associacions de ciutadans, comerços i empreses de la ciutat– i treballa per anar cap a un model energètic més sostenible que implica l’aprofitament de les fonts renovables, la gestió adequada del seu ús als edificis de la ciutat, per ajustar la demanda i el consum a les necessitats de confort i qualitat de vida i donar una alternativa al comerç mitjançant la creació d’una moneda digital local (Vilawatt) vinculada a l’energia.
Un projecte ambiciós?
No cregui. Nosaltres pensem que si controlem l’energia podem millorar les condicions de vida, i alhora engegar un motor de transformació ja que a través de la capitalització es pot generar una nova economia que pot incidir tant en la rehabilitació d’edificis, com en l’increment de l’activitat als comerços i negocis locals, la millora de la formació de la població, o la generació d’ocupació. En aquest aspecte, Cercle Gespromat ha planificat i coordinat els grups de treball implicats, s’ha engegat l’oficina de Vilawatt i coordinat el desenvolupament d’una compra agregada d’energia pels ciutadans, empreses i comerços de Viladecans.
Vilawatt treballa per l’eficiència i estalvi energètic?
S’ha d’anar a la renovació energètica profunda, cal que les administracions públiques promoguin la cultura de la renovació i inverteixin en eficiència energètica en els edificis, i també que la ciutadania prengui consciencia de la necessitat de millorar en aquest camp. En el cas de Vilawatt, es preveu realitzar la rehabilitació energètica de tres edificis, amb l’objectiu de reduir un 70% el consum i actuacions per permetre que la producció renovable sigui del 50% de l’energia consumida.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.