La societat Via Làctea 2001 SLU de Campllong envasarà llet per servir directament a col·lectivitats grans

Comença a vendre també mató i recuit a través d'algunes màquines expenedores

Xavier Codina, gerent de Via Làctea 2001 SLU, va explicar ahir en el decurs de la jornada sectorial Llet de vaca i els productes lactis: situació actual i perspectives en l'horitzó 2020, que es va fer a l'IRTA de Monells, l'evolució de la societat des que va decidir instal·lar màquines expenedores de llet al carrer, la primera de les quals el 15 d'abril del 2009 a Salt. «Ho vam veure a Itàlia però allà els deixen vendre llet crua», va explicar Codina, que va assegurar que els primers dies «van ser de bojos» però que a partir del setembre o octubre la venda de llet al carrer es va començar a estabilitzar. Aleshores venien uns 150 diaris en cada màquina i ara en distribueixen entre 1.000 i 1.500 cada dia, però actualment disposen d'una dotzena de màquines expenedores; a Sant Feliu de Guíxols, Palamós, Salt, Girona, Figueres, Olot, Banyoles, Cassà de la Selva, Sant Quirze del Vallès, Terrassa i Santa Coloma de Farners, i dilluns n'instal·lem una altra a Sabadell.

A partir de la setmana vinent, la societat amplia l'activitat de la planta de pasteurització de llet de 250 m² que van construir el 2009, i «començarem a envasar llet per a restaurants, empreses de càtering, fàbriques de gelat i altres col·lectivitats grans de les comarques gironines. Seran envasos que tindran entre els 5 i els 25 litres segons les necessitats.

També en algunes de les seves màquines ja s'ha començat a vendre mató i i recuit, «aprofitant l'expenedora d'envasos» que tenen moltes de les màquines que hi ha al carrer. Les que no en tenen és perquè estan relacionades amb algunes botigues, i són aquestes les que poden vendre les ampolles si el client ho demana.

Llet barata als lineals

El sector va aprofitar les jornades que van ser organitzades pel Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Agrícoles de Catalunya per denunciar la venda de llet «a preu de sota cost» dels lineals dels supermercats i van demanar, aprofitant que hi havia el director del DAR a Girona, Josep Guix, que l'administració «controli d'on ve aquesta llet». També es va reclamar als polítics «que no intentessin salvar la planta d'El Castillo, actualment propietat de Lactalis, que acabarà controlant el mercat català de la llet». En les jornades, Antoni Seguí, coordinador de l'observatori de la llet del DAR, va assegurar que només un 40% de les explotacions tenen assegurada la continuïtat, que un 22% dels titulars tenen més de 62 anys i «que és un error pensar que per ser rendibles les explotacions han de ser grans».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.