Els ajuntaments se'n van a Madrid a promocionar el seu sòl industrial
Ascó, Tarragona, Reus, Móra la Nova i Ulldecona formen part de l'expedició de quaranta municipis
El mercat inversor a qui pot interessar la disponibilitat de sòl per a la indústria «està radicat a Madrid», diu Pérez, de manera que han agafat la cartera d'estoc de terreny tant de titularitat municipal com privada per oferir-lo a l'epicentre del sector. Els alcaldes saben que «l'impacte no serà immediat, perquè la demanda ara és latent», però volen deixar la llavor «per sembrar» quan «sigui el moment de prendre decisions», detallava Pérez. L'Ajuntament de Tarragona promocionarà les zones de creixement d'alguns dels vuit polígons de la ciutat, com el de Riuclar, i una nova zona al costat dels barris de Ponent. També subratllarà els avantatges que ofereix la ciutat per la seva posició estratègica en la cruïlla de comunicacions que la uneixen per carretera, tren, mar i aire amb la resta de l'Estat, Europa i el món. El consistori tarragoní, representat per la regidora d'Empreses, Lola Herrera, igualment posarà en relleu que compta amb una àrea d'influència de mig milió de persones. Un altre dels arguments que utilitzarà és la proximitat amb la universitat, així com amb destacats centres de recerca i el port, actius que Tarragona confia que facin atractiva la inversió a la ciutat d'empreses relacionades amb sectors emergents, com el de les energies renovables.
Reus es presenta a Madrid com una ciutat amb un sòl diversificat, en què destaca el del futur parc tecnològic Tecnoparc, de 156 hectàrees i que inclou un sector de 40 hectàrees dissenyat amb criteris «d'indústria jardí» amb edificabilitat limitada, i el CIM El Camp, el segon centre logístic de mercaderies de Catalunya, que té 42 hectàrees. Però de les 346 que té ara, preveu arribar a les 600 quan finalitzin els sectors que ara s'urbanitzen. El seu alcalde, el mateix Lluís Miquel Pérez, també en destacarà la xarxa de comunicacions que l'envolta: «Està prop de l'autopista, del port i de l'aeroport.»
L'Ajuntament d'Ascó no enviarà ningú a l'acte de la FMC a Madrid, però sí que es presentarà un audiovisual amb una descripció del municipi i de la seua oferta industrial disponible. Un audiovisual que no farà cap referència a la instal·lació del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears. En aquest sentit, Ascó vendrà les dues naus industrials que ha construït el mateix Ajuntament i que ocupen 2.000 metres quadrats cadascuna. En una de les naus hi ha algunes empreses instal·lades, mentre que l'altra s'ha començat a comercialitzar fa molt poc i encara és totalment buida. També es promocionarà el sòl industrial disponible entre la C-12 i la nuclear.
En el cas d'Ulldecona, es promocionarà el polígon industrial Valldepins, motor del desenvolupament local, amb empreses de sectors com l'agroalimentari, del moble, el químic o l'energètic. Segons l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura, «l'aposta per la diversificació és la que permet continuar creixent». El govern municipal ha treballat intensament els darrers anys per consolidar el sector industrial amb diversificació de sectors. Valldepins té 370.000 metres quadrats de sòl industrial, just entre Barcelona i València. Des de l'Ajuntament s'ofereix orientació i suport a les empreses i s'està treballant en un projecte per construir un centre de negocis i de recerca agroalimentària.
Pel que fa a l'Ajuntament de Móra la Nova, vol vendre el polígon industrial el Molló, de 36 hectàrees i on es posaran a la venda les primeres parcel·les el pròxim mes de juny. «No és el millor moment per posar a la venda sòl industrial però el polígon del Molló té unes característiques que el fan competitiu», va dir l'alcalde de Móra la Nova, Joan Sabanza, en referència a la dotació d'aigua, gas i energia del polígon.