Cinc productors d’avellana gironins creen Nuasets
Utilitzen l’obrador d’ús compartit de Riudellots
El producte és acabat de trencar, torrat i servit en pocs dies
Ja venen a una seixantena de petits comerços de proximitat
Cinc productors d’avellana de la Selva i el Gironès s’han unit per crear Esclovellana SL, una empresa que elabora i ven directament les avellanes a agrobotigues i comerços de proximitat, sota la marca Nuasets. “Com a productors no ens conformem amb la producció sinó que volem que les nostres avellanes arribin al consumidor final en les millors condicions, controlant nosaltres mateixos tot el procés, des de la producció fins a la taula”, expliquen.
Els integrants de Nuasets tenen avellaners a Brunyola, Sant Martí Sapresa i Estanyol. Són petits productors de “tradició” amb camps que han passat de pares a fills. Fins fa dos anys venien tota la producció a cooperatives i indústries de Tarragona. “Però volíem valorar el nostre producte gironí ja que, igual que alguns productors tarragonins, utilitzem una varietat única al món: la negreta”, assegura Pere Arbonès, un dels cinc productors de Nuasets.
Van començar amb l’ajut del Consell Comarcal de la Selva, que els va posar en contacte amb l’Ajuntament de Riudellots per poder utilitzar el Foodlab, un obrador d’ús compartit, però també van participar en els cursos de formació de l’Escola Agrària Empordà per saber com “caracteritzar” i elaborar el producte.
Per Arbonès la raó de ser de l’empresa és servir directament del productor al consumidor oferint un producte de proximitat i circuit curt. “El que ens fa diferents és que el nostre producte és acabat de trencar, torrat i servit en molt pocs dies”, comenta. I no tornen a torrar fins que no han esgotat les existències, “més o menys una vegada a la setmana”.
I per poder oferir el màxim de qualitat la producció també és important: “fem servir un sistema de producció respectuós amb el medi ambient” i durant la collita “extremem les precaucions per tal de garantir les millors condicions de conservació de les avellanes”. “Com a elaboradors seleccionem les millors avellanes de les millors finques per poder oferir un producte excepcional”, diu.
Ara, Nuasets és present a una seixantena de petits comerços de proximitat de la Selva (Amer, Santa Coloma, Sils), Girona i l’Empordà. I ara també treballen amb elaboradors, restaurants i pastissers “que utilitzen l’avellana gironina per fer els seus productes”.
Actualment ofereixen tres tipus de productes: envasada al buit en format de 200 grams; avellana crua envasada al buit també en format de 200 grams i avellana amb clova en format d’un quilo. En el futur volen elaborar més productes. De fet, ja hi ha tres dels productors que “elaboren producció ecològica” perquè “la gent ens ho demana”.
La negreta, única al món
La negreta és una varietat d’avellana “molt antiga” que només es produeix a les comarques gironines i en alguna zona de Tarragona. Aquesta varietat té un contingut d’olis equilibrat, una textura cruixent i un gust dolç.