Fer compatible el turisme amb platges més sostenibles
Roses va ser el marc ahir del segon debat de turisme, centrat en el medi ambient i el paisatge
Si es treballa, el canvi climàtic podria afavorir la desestacionalització del turisme
La regeneració de les platges no és sostenible en l’actual situació i s’ha d’estudiar com es poden renaturalitzar. El problema, segons va assenyalar ahir Pere Saló, director dels serveis territorials de Territori i Sostenibilitat, és que turísticament si hi ha menys costa “disminuirà la satisfacció del turista i la competitivitat de la destinació se’n pot ressentir”. Saló va fer aquestes declaracions en el decurs de la segona jornada de turisme de les comarques gironines, que tractava sobre turisme, medi ambient i paisatge. La jornada es va fer a Roses i va reunir unes 160 persones. En la seva intervenció Saló va recordar experiències d’èxit com ara la regeneració de les dunes de Sant Pere Pescador i Pals, “que fa uns dies van passar una prova d’estrès amb nota amb el temporal Glòria”. Del passat temporal, Saló també va remarcar que va tenir “una part positiva” i és que “les espècies invasores van rebre molt i en canvi la fauna autòctona se n’ha sortit”.
Per la seva banda, Marta Ball-llosera, ambientòloga i membre de SOS Costa Brava, va posar de manifest les amenaces del canvi climàtic perquè els científics parlen que a Catalunya el canvi climàtic farà augmentar les temperatures al juliol i agost i les “temperatures de no confort expulsen els turistes”. En conseqüència, als mesos d’estiu a la demarcació hi podria haver menys turistes, però “com que la temperatura de confort es podria ampliar a la primavera i a la tardor” el sector “ho ha d’aprofitar per desestacionalitzar l’oferta”. La regressió de les platges i l’escassetat d’aigua també formen part de les amenaces climàtiques. L’ambientòloga també ho va aprofitar per parlar del pla director urbanístic de la Costa Brava. “El valorem positivament perquè fa reduir 15.000 cases de les 35.000 potencials”, va dir, però no està d’acord que es deixin “cinc municipis fora del pla”.
Josep Pintó, professor titular de geografia a la Universitat de Girona, va comentar que el paisatge de qualitat atrau el turisme però el turisme “degrada els valors originals, els transforma i els fa irreconeixibles”. Pel que fa a Ricard Pié, director de l’Institut Hàbitat, Turisme i Territori, va puntualitzar que de moment no s’ha plantejat unificar parcs naturals “però es podria fer”. És tant o més important tenir cura dels espais intermedis “periurbans”, i va proposar seguir el model francès i crear un observatori del litoral.
La inauguració de la jornada va anar a càrrec de Lluís Torrent, membre de la Taula Gironina de Turisme, que va assegurar que el sector gironí vol “un medi ambient i un paisatge de cinc estrelles” i que aposta “pel medi ambient i el paisatge” des de la costa fins a la muntanya i de nord a sud.
“El turisme i el paisatge són dues fortaleses de país”
En les jornades d’ahir també hi van participar l’exconseller de Turisme i Medi Ambient Felip Puig i Jaume Vicens, subdirector general de Biodiversitat i Medi Natural. Puig va recordar que el turisme i el paisatge són dues fortaleses del país i Vicens va indicar la necessària interrelació entre tots els actors per aconseguir objectius: “A Catalunya, i especialment a Girona, tenim el 42% dels hàbitats protegits a la UE.” Els experts van coincidir que “cal utilitzar la fortalesa del sector turístic per conscienciar els visitants del valor de la biodiversitat i les mesures que poden aportar per protegir-la.”