Economia

La DO Empordà pot utilitzar finalment la carinyena blanca

El 1975, quan es va crear la denominació d’origen, no es va incloure en la llista de varietats i no es podia fer servir

Els vins de la Denominació d’Origen Empordà ja poden embotellar vins amb carinyena blanca, després d’anys de reivindicacions i gestions. La denominació d’origen empordanesa és la primera de tot Catalunya i de l’Estat espanyol que ha estat autoritzada a fer servir aquesta varietat històrica a l’Empordà.

La DO Empordà feia anys que reivindicava la inclusió d’aquesta varietat, que, per una anomalia històrica, no hi va ser incorporada l’any 1975 quan es va crear la DO Empordà. Fins ara, aquesta varietat no es podia fer servir perquè no era prevista en la llista de varietats espanyoles i, per tant, tampoc ho podia ser en la denominació. Tot i això, des de fa anys diversos cellers empordanesos elaboren vins amb aquesta varietat en petites quantitats i de manera experimental. Els primers vins de carinyena blanca sota l’empara de la DO Empordà es podran comercialitzar a partir de la pròxima verema.

Coincidint amb l’aprovació de la varietat, el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Empordà ha posat en marxa un pla per potenciar l’ús de la carinyena. Inicialment, s’han inventariat les vinyes de carinyena blanca que hi ha a l’Empordà. Segons un estudi preliminar elaborat pels tècnics de la denominació, a l’Empordà hi ha actualment un total de 19 hectàrees d’aquesta varietat que es concentren principalment al voltant del coll de Banyuls, a la serra de l’Albera. Les localitats d’Espolla, Garriguella, Agullana, Sant Climent Sescebes i Masarac són, per aquest ordre, els municipis on hi ha més abundància de vinyes de carinyena blanca. De fet, l’Alt Empordà i el Llenguadoc-Rosselló són les regions que concentren la major part de ceps d’aquesta varietat tan particular que és pràcticament inexistent a la resta de denominacions catalanes o espanyoles.

L’Empordà és terra de varietats històriques. El lledoner –nom local que rep la garnatxa– representa una tercera part de la vinya empordanesa, amb 572 de les 1.768 hectàrees plantades. Destaca especialment la garnatxa negra, amb 377 hectàrees, seguida de la blanca, amb 88, i la roja, amb 61. També hi ha una altra varietat, la garnatxa peluda, més minoritària, amb unes 4 hectàrees. Les carinyenes negres, blanques i roges són l’altra varietat més representativa, amb 402 hectàrees, és a dir, el 22% del total. La denominació empordanesa és una zona vinícola que produeix totes les varietats de lledoners i carinyenes.

Vinyes centenàries

La majoria de vinyes de carinyena blanca de l’Empordà superen els cent anys, una circumstància que evidencia la vinculació històrica d’aquesta varietat a la zona. De fet, els viticultors empordanesos atresoren una llarga experiència i bagatge en el seu maneig. L’informe del Consell Regulador especifica també que hi ha una desena de cellers empordanesos –un 20% del total– que disposen de carinyena blanca al seu vinyar. Ara el Consell Regulador vol crear un distintiu que identifiqui els vins monovarietals elaborats amb carinyena blanca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.