Retorn a la feina encara sense els ajuts promesos
Mig milió de treballadors de tasques “no essencials” tornaven ahir a treballar d’una “manera gradual”, segons els sindicats
Pimes i autònoms alerten que no arriben els ajuts ni els crèdits
Mig milió llarg de treballadors va tornar ahir a la feina a Catalunya després de l’aixecament del confinament total a càrrec del govern espanyol. Segons els sindicats, la tornada a les rutines als centres de treball en aquelles activitats “no essencials”, bàsicament activitats industrials i de la construcció, es va fer de manera “gradual”, segons reconeixia la UGT. “Fins i tot inferior a la situació anterior al 30 de març”, segons CCOO. Els sindicats alertaven que “algunes empreses no havien pogut reprendre l’activitat perquè no disposaven de les mesures de protecció necessàries per garantir la seguretat dels treballadors” i asseguraven que d’altres havien tornat aplicant d’un pla de contingència per evitar riscos. Cal tenir en compte que, des del 29 de març, quan es van limitar les activitats productives per contenir l’avançament de la Covid-19, uns 150.000 treballadors més van ser inclosos dins d’expedients de regulació d’ocupació temporal i, per tant, ahir no podien tornar a l’activitat presencial. Pimec calculava que van ser 195.000 empreses i 670.000 els treballadors que van tornar als seus centres de treball.
Segons la Generalitat, fins ahir s’havien presentat a Catalunya 89.584 expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), amb 659.152 persones afectades; dels quals 65.052 eren a Barcelona (516.593 persones afectades); 10.161 ERTO a Girona (64.502 treballadors); 5.006 ERTO a Lleida (28.238 persones afectades); 7.185 expedients al Camp de Tarragona (40.928 empleats), i 2.180 expedients a les Terres de l’Ebre (8.891 treballadors).
A aquests xifres, cal afegir-hi la previsió de la Cambra de Comerç de Barcelona que una de cada tres pimes o autònom hauran de tancar per la crisi, segons assegurava ahir el seu president, Joan Canadell.
El president d’Autònoms Pimec, Miquel Camps, denunciava en una entrevista a Televisió de Catalunya que els autònoms viuen amb “ansietat i un neguit important” el dia a dia d’una crisi que els impedeix treballar i produir, tot i mantenir unes despeses fixes. “No hem aconseguit reduir despeses recurrents, com són el renting dels vehicles, el lloguer dels locals, els subministraments o quotes bancàries anteriors”, es lamentava. Segons un treball presentat per Pimec la setmana passada, el confinament entre els dies 6 i 25 d’abril “provocarà que les pimes i els autònoms deixin de generar un volum d’ingressos d’explotació que s’estima entre 32.000 i 34.000 milions d’euros”.
Camps denunciava que els ajuts promesos als autònoms no estan arribant. “Els crèdits ICO no arriben com toca. S’ha fet una primera tongada que ha quedat curta i demanem més agilitat”, deia. Els autònoms es queixen que, en alguns casos, els bancs estan posant condicions massa elevades per accedir a aquests préstecs que no deixen de ser endeutament per al futur.
Les patronals Pimec, Foment i Cecot valoraven de manera positiva les mesures aprovades per l’executiu espanyol, entre aquestes l’ajornament fins al maig del pagament d’impostos, tot i que les consideraven insuficients. Per Foment, el temps de suspensió “és excessivament curt i s’hauria d’ampliar fins a la liquidació del mes de juny, ja que l’aturada de l’activitat es mantindrà en els mesos d’abril i maig”. Pimec veia bé que l’ajornament s’allargués fins al setembre per donar “oxigen a les empreses en les seves liquidacions i evitar sol·licituds massives d’ajornaments”, i la Cecot creu que el límit de la moratòria a les empreses de menys de 600.000 euros de facturació indica que “l’executiu està més preocupat a facilitar la tramitació física de les declaracions que en la problemàtica de liquiditat de les empreses”.
Xarxa solidària per “salvar” els autònoms
La Intersindical-CSC ha creat una “xarxa solidària” d’autònoms per fer front a la crisi del coronavirus davant la “manca” de polítiques “efectives” de les administracions. L’espai permetrà als treballadors anunciar-se de manera gratuïta i vendre els seus productes i serveis, segons va explicar ahir el sindicat a través d’una nota. Per la Intersindical, cal promoure hàbits de consum de quilòmetre zero com a alternativa a les grans multinacionals, “que no reverteixen el capital a la societat i no dubten a cercar mecanismes per minvar els drets laborals de les persones treballadores”. La plataforma estarà a disposició de la ciutadania, que hi podrà accedir per comprar productes o contractar serveis en el seu entorn.
“[Aquest espai] ha de posar les bases per a un futur de comerç sostenible i de proximitat i una nova forma d’economia i de consum”, manté el sindicat. La Intersindical ha fet una crida als autònoms per unir-se a la xarxa i a col·laborar econòmicament en la millora d’aquesta a través d’una quota solidària. A més, ha recordat que el col·lectiu dels autònoms és un dels més “desprotegits” davant la crisi del coronavirus i ha reclamat que s’adaptin les quotes d’aquests treballadors a la nova realitat econòmica. Així mateix, ha alertat que no tots els “afectats reals” es podran acollir als ajuts, ja que aquests “no s’ajusten a la realitat” i ha denunciat una “manca” d’informació “oficial i publicada molts dies després de les rodes de premsa dels ministres”, pensades per al “postureig polític”.