Economia

Més de 4.000 persones protesten a Girona contra la retallada de sou dels funcionaris

La vaga de treballadors públics té un seguiment desigual a la demarcació i la majoria de serveis funcionen amb normalitat

«La reducció del dèficit, l'ha de pagar qui l'ha creat: el món financer, els especuladors, els que viuen de renda, els rics i famosos que s'enriqueixen des dels seus paradisos fiscals i privilegis socials...» Aquest és un detall del manifest conjunt dels sindicats que es va llegir ahir com a protesta per la retallada de sou dels funcionaris i la congelació de les pensions.

La manifestació va començar a les dotze del migdia i va passar per les principals seus de l'administració a la ciutat, tan de l'Estat com de la Generalitat. La marxa era encapçalada pels representants dels sindicats que van convocar la protesta: CCOO, UGT, CSI-F, IAC, SUP, USOC, STAJ i Ustec-Stes. Al seu darrere, més de 4.000 persones dels sectors públics afectats per la retallada –personal sanitari, professorat, policies i bombers i jubilats, entre d'altres– i un munt de banderes i pancartes amb frases com ara «Estem farts de pagar sempre els mateixos», «La gallina dels ous reté els nostres sous» o «Vaga general ara!». També es van poder veure nombroses caretes i caricatures de polítics, com ara del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, el banquer Emilio Botín, la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president de la patronal, Gerardo Díaz Ferran. Tots els grups van ser unànimes a l'hora de definir la protesta com «un èxit» i «més important que qualsevol altra manifestació feta a Girona des de la crisi». El secretari general de CCOO a les comarques gironines, Bartomeu Compte, va qualificar el seguiment de la protesta de «contundent», i la seva homònima a la UGT, Dolors Bassa, va dir que el seguiment de la vaga demostra que «la gent està molt empipada» i té ganes de sortir al carrer per fer sentir la seva veu.

El seguiment de la vaga va ser desigual i no hi va haver afectació en els serveis directes als ciutadans. A darrera hora no s'havien facilitat les dades oficials de la vaga a les comarques gironines, i els percentatges que donaven els sindicats passaven del 45% al 85%, depenent del sector o de l'administració.

Botifarrada al govern

Personal de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona va participar ahir al migdia en una botifarrada com a protesta per les mesures que emprèn el govern per reduir el dèficit públic. Amb el lema «Fem una botifarrada al govern», l'acte es va portar a terme al campus de Montilivi.

Consignes

Les consignes que es van cridar durant la manifestació:
«No a les retallades salarials i socials!»
«Serveis a la ciutadania no són mercaderies!»
«No a la retallada dels nostres salaris!»
«Serveis públics de qualitat!»
«Montilla - Zapatero prou mentides!»
«Negociació i no imposició!»
«Això és il·legal i un abús de poder!»
«No a les retallades socials i laborals!»
«No ens robeu, volem el nostre sou!»
«La crisi, que la paguin els especuladors!»
«La sanitat no pot patir retallades!»
«Sanitat mal pagada i retallada!»
«Prou congelacions de les pensions!»
«La sanitat està maltractada!»
«La sanitat pública i concertada està maltractada!»
«Prou de retallades a l'ensenyament!»
«Maragall talla i Zapatero retalla!»
«L'institut i l'escola ni es ven ni es lloga!»

Desigual als consistoris

j.c

El seguiment de la vaga als ajuntaments gironins va ser força desigual i en algun cas va tenir diverses conseqüències. A Girona, per exemple, la vaga va obligar a suspendre el ple d'ahir, que s'ha programat per dilluns. Tot i això, hi va haver poc seguiment de la vaga entre els funcionaris del consistori. A Figueres, l'àrea de Recursos Humans de l'Ajuntament calcula en un 24% el percentatge de treballadors que van secundar la vaga. A Lloret, per la seva banda, el seguiment de la vaga va ser d'entre el 60% i el 70%, segons fonts sindicals. A part de Palafrugell, al Baix Empordà també hi ha va haver concentracions de treballadors municipals als ajuntaments de Begur i Calonge. A l'Ajuntament de Banyoles van fer vaga aproximadament el 60% dels 150 empleats. La majoria de serveis van estar oberts al públic.

Els centres, a mig gas

n.a

USTEC i CCOO van mantenir ahir que fins a un 60% dels centres educatius de primària i secundària de les comarques gironines havien vist, d'una manera o una altra, alterat el seu funcionament per la vaga, en molts llocs parcial, de mestres i professors. Els representants sindicals van indicar que, malgrat aquest seguiment desigual, que s'explica en bona part, perquè s'està en plena època d'exàmens, «el personal docent està mol cremat per la política educativa del Departament d'Educació», a la qual ara s'afegeix la retallada salarial. D'aquí que en alguns centres s'optés per protestes alternatives.

Lligats pels serveis mínims

N.a

El personal dels hospitals i dels centres d'atenció primària no van poder exercir el seu dret de vaga perquè, segons van denunciar les organitzacions sindicals, els serveis mínims eren tan amplis que els ho van impedir. Arran de la impossibilitat de fer vaga, en alguns centres, com al CAP de Santa Clara de Girona, els treballadors van lluir uns crespons negres per denunciar que la sanitat està de dol. D'altra banda, la UGT ha anunciat que denunciarà la retallada que l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) vol aplicar als treballadors del parc hospitalari de Salt perquè vulnera el conveni de la XHUP.

Fan nit a l'IES de Ripoll

Una trentena de professors de l'IES Abat Oliba de Ripoll van passar la nit de dilluns a dimarts al centre com a mesura alternativa a la vaga i per manifestar la seva total desafecció amb la política del conseller Maragall. Ahir, van aturar les classes per explicar als alumnes el perquè d'aquesta desafecció.

Cent treballadors públics, concentrats a Palafrugell

Un centenar de funcionaris i personal laboral es van concentrar a l'ajuntament, on es va llegir un manifest contra el decret de mesures als funcionaris, que consideren injust i antieconòmic; a més, diuen que trenca el dret de negociació i que la rebaixa salarial afectarà tots els serveis públics.

En manifestació per l'N-II

Un centenar de delegats sindicals del Trueta de Girona i dels hospitals de Palamós, Figueres, Blanes, Salt i de centres d'assistència primària van concentrar-se ahir a les 11 del matí davant del centre per protestar per les retallades salarials. Després, un grup va anar en manifestació per l'N-II fins a la Subdelegació del Govern, on es van afegir a la convocatòria unitària. Els manifestants van deixar obert un vial de l'N-II i no van causar gaires problemes de trànsit.

Poca incidència als jutjats

f.balés / ò.Pinilla

Un 17,14% dels funcionaris de l'Audiència de Girona van secundar la vaga d'ahir. D'una plantilla de 35 funcionaris, sis –tres de cadascuna de les dues seccions civils– van fer vaga. Dels 36 funcionaris destinats a la fiscalia de Girona i als destacaments de Figueres, Blanes i Olot, quinze, que corresponen a un 41,66%, van secundar la vaga. Els serveis mínims decretats incloïen el 100% del servei en els casos dels jutjats de menors, de violència sobre la dona i de guàrdia, a més de tots els que tinguessin un judici amb presoner. A tot Catalunya, la vaga ha estat seguida per un 15,3% dels treballadors.

Accions alternatives a la vaga

Alguns centres educatius van optar ahir per fer un acte de protesta alternatiu al de la vaga. Així, el CEIP Marta Mata de Girona va penjar un crespó negre a la façana i un missatge de dol –a la foto– i els mestres i els nens van anar vestits de negre. El professorat de l'IES La Garrotxa d'Olot també va anar ahir vestit de dol, igual que un grup de treballadors de la UdG. I al CEIP Taialà de Girona els mestres van decidir no impartir classes.

Manifestació de docents a Palamós

Uns 70 mestres i pares de centres educatius de Palamós es van concentrar i manifestar ahir a la tarda contra el decret. La concentració va tenir lloc a les dues de la tarda davant l'oficina de Correus, per poder exposar les seves queixes a la gent que anava o venia del mercat setmanal. I allà van aconseguir aturar alguns cotxes en tallar el carrer. Seguidament, van decidir continuar la protesta, tot i ser només una concentració, amb una marxa lenta per l'avinguda 11 de Setembre, que és un dels vials principals de la vila. Allà, aprofitant el pas pels passos de vianants, van aconseguir fer notar la seva protesta, ja que van provocar algunes retencions de vehicles. Durant la marxa van cridar consignes contra el decret, contra el conseller d'Educació, Ernest Maragall, i a favor de la qualitat educativa.

Pancartes en una escola de Figueres

Els mestres de l'escola Joaquim Cusí de Figueres van penjar ahir diverses pancartes a la sortida del col·legi per protestar contra la situació actual dels funcionaris i també contra la política d'educació del conseller de la Generalitat, Ernest Maragall.

Concentració a Salt prèvia a la manifestació

Uns cinquanta treballadors de l'Ajuntament i del Consorci de Benestar Social van manifestar-se ahir pels carrers del municipi abans d'anar a la manifestació de Girona. La manifestació de Salt no estava convocada. El 18,25% del personal de l'Ajuntament va secundar la vaga.

Pancartes i dol a la Garrotxa

A diverses escoles de la Garrotxa hi havia pancartes de protesta contra la política del conseller Maragall i en defensa de l'ensenyament públic com per exemple la de l'Escola Joan Maragall de Santa Pau. Molts professors de l'IES La Garrotxa d'Olot van adherir-se a la protesta fent classe vestits de dol.

Cartells de «serveis mínims» als jutjats

El seguiment de la vaga als jutjats de Girona va ser poc destacat. Tot i això, en totes les dependències hi havia cartells en què s'anunciava que estaven treballant amb «serveis mínims», com és el cas del registre civil –a la imatge– o a l'accés de cada jutjat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia