agricultura
exportacions
Poma de Girona comença les exportacions amb força
Es venen a l'estranger una desena de contenidors cada setmana, una xifra que no es produïa des de feia cinc anys
El preu ha pujat entre un 10 i un 15% més que el 2015
La collita de poma a la demarcació de Girona, que va començar la primera quinzena d'agost amb les varietats més primerenques, “va a molt bon ritme”. I si la collita va molt bé, les exportacions encara van millor: “Entre tots s'estan exportant de 8 a 12 contenidors a la setmana”, segons assegura el nou president de la indicació geogràfica protegida (IGP) Poma de Girona, Llorenç Frigola. I el millor de tot és que aquestes vendes ja s'estan fent des de l'inici de la collita, cosa que no es produïa des de feia quatre o cinc anys, i a un preu entre “un 10 i un 15% superior al dels darrers anys”.
El motiu principal d'aquest increment de vendes és el descens en producció que han tingut alguns dels països europeus productors de poma per culpa de les inclemències climatològiques que s'han viscut al continent. Algun d'aquests descensos són importants. Àustria, per exemple, ha registrat una baixada del 83% i als països dels Balcans el descens ha estat del 65%. Però també s'espera una baixada de producció a França (-7%) –encara no ha començat a collir–, a més de Portugal, (-20%), Eslovènia (-83%) i Bèlgica (-13). Desapareix Xile com a competidor, ja que aquest any centra les seves vendes al sud-est asiàtic i “s'ha oblidat una mica d'Europa”. Les vendes s'estan centrant, segons Frigola, en l'Amèrica Llatina, els Emirats Àrabs i el nord d'Àfrica. “Entre un 15 o un 20% es queda a la demarcació”, explica el president de l'IGP Poma de Girona, que manté: “Pot ser un any raonablement bo i ens hem de mantenir tota la temporada sense posar-nos nerviosos per anar venent fins al final.”
Si no hi ha res que faci canviar les dades, les previsions per aquest any a les comarques gironines són superar les 83.000 tones, un 6% més que la collita del 2015, “i es donaria principalment un increment en la producció de les varietats Gala i Fuji”. En l'àmbit de Catalunya, la tendència és similar i s'estima una producció de 308.720 tones, que suposen un augment de l'11% respecte a l'any passat. “Ha estat una campanya amb una bona pol·linització i bon quallat, amb una primavera humida i fresca i amb una aclarida efectiva que ha proporcionat bons calibres”, diu Frigola, que explica que, a tot això, s'hi ha afegit un estiu amb alta irradiació que permetrà obtenir unes pomes amb un nivell alt de sucres.
Per fer la collita de poma, que es preveu que duri fins a l'octubre, el sector ha contractat prop de 2.500 temporers, una part dels quals s'han contractat en origen –Romania i Colòmbia–, “però també s'ha contractat mà d'obra de Catalunya i de l'Estat”. “Intentem contractar per començar a collir a l'agost i acabar tan tard com es pugui”, comenta. És per això que, quan s'acaba la collita, encara hi ha uns dies més de feina, “plegant malles i podant els arbres fruiters”, i molts temporers tenen feina fins a mitjan novembre.
LES FRASES
“Volem apel·lar al consumidor perquè triï poma de Girona”
Llorenç Frigola és el nou president de la indicació geogràfica protegida (IGP) Poma de Girona, des de fa un parell de mesos. Entre els seus projectes hi ha realitzar un estudi de minimització de la petjada de carboni i incrementar la comunicació i difusió de la IGP Poma de Girona. Llorenç Frigola també vol apel·lar al consumidor i al botiguer gironí perquè triïn la “poma produïda a la demarcació” abans que la d'importació.