Economia

Cardona vol dur el cas Ercros al Parlament

S'aprova per unanimitat una moció contra el tancament de la planta del municipi

Exigeixen que es restauri la vall

L'Ajuntament de Cardona ha deixat clar més d'un cop que farà pinya contra el possible tancament de la planta que Ercros té al municipi. Ara fa un pas més i anuncia que, si l'empresa no es pronuncia aviat, mourà tots els fils necessaris per portar el cas al Parlament. També estudia si hi ha alguna via judicial possible per poder exigir a Ercros la retirada del runam que encara queda i la restauració de la vall salina.

En el ple de dijous al vespre, tots els grups municipals (ERC, que és al govern, i CDC i PSC, que són a l'oposició) van aprovar per unanimitat una moció a favor dels treballadors d'Ercros i en contra del tancament de la planta, el qual encara no ha estat “confirmat oficialment per l'empresa, però sí oficiosament”, va assegurar l'alcalde, Ferran Estruch. Alhora, es van mostrar compromesos a vetllar pel medi ambient i pels llocs de treball que actualment ocupa Ercros al municipi –35 directament i una vintena més indirectament–, i a fer tot el que calgui per traslladar a les seves formacions polítiques que tinguin representació al Parlament el cas de Cardona. Estruch va avisar que si l'empresa no actua estudiaran demanar una compareixença al Parlament per aclarir la situació.

La moció que es va aprovar exigeix la continuació de l'activitat d'Ercros a Cardona fins a exhaurir tot el runam de la Terrera Vella i així complir els acords que l'empresa va signar amb l'Ajuntament el 2001. També expressa el seu complet rebuig al tancament pel “greuge social i mediambiental” que representaria, mostra solidaritat cap a l'Ajuntament de Flix –on hi ha una altra planta en dubte– i reclama el màxim compromís per part de la Generalitat per oferir una solució.

Un cop acabat el ple, la moció va ser llegida per l'alcalde davant de prop de dues-centes persones que estaven concentrades a la plaça. Els treballadors van desplegar una pancarta en què es podia llegir “No al tancament d'Ercros Cardona.”

LA XIFRA

200
persones van assistir dijous a la concentració que van convocar els treballadors i l'Ajuntament.

“El pla miner ens va en contra”

L'alcalde també va demanar que s'inclogui Cardona al pla director de la mineria del Bages, impulsat per la Generalitat, del qual ara no en forma part: “Necessitem que la Generalitat sigui el nostre paraigua legal en tot aquest tema; hem demanat la inclusió al pla perquè en cap cas aquest pot anar contra els interessos de Cardona, i és el que està passant a hores d'ara”, va afegir Estruch, que a banda del manteniment dels llocs de treball va tornar a exigir la restauració de la vall salina. De fet, en el text de la moció es recalca que Ercros s'hi va comprometre i, si tanca, no ho complirà. “Sense l'eliminació de tot el runam no hi ha restauració”, va dir. Dels 17 milions de tones de sal, avui en queden unes cinc, uns deu anys d'explotació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.