Medi ambient
Oposició a l'obertura de la planta de purins de Juneda
Ipcena denuncia que “s'incineraran” 40.000 tones anuals d'escombraries, la meitat de Barcelona
L'abocador de les Garrigues està saturat i el Consell Comarcal no compromet el suport a la planta
El projecte de reobertura de Tracjusa, l'antiga planta de tractament de purins de Juneda, porta cua. La tardor passada, l'associació Gestió Agroramadera de Ponent –que aplega 160 ramaders– va anunciar l'entrada com a soci majoritari de l'elèctrica Audax a la planta, tancada arran de la supressió dels ajuts a la cogeneració elèctrica. Aquest fet impulsava l'obertura amb una inversió de 16 milions. Tècnicament, el projecte inclou substituir el gas natural que s'usava per assecar els purins pel vapor generat per la combustió de 40.000 tones anuals d'escombraries. I aquí és on rau la polèmica.
La setmana passada es va presentar un manifest impulsat per l'organització ecologista Ipcena contrari a la planta, en un acte a Mollerussa en què van assistir membres d'altres plataformes i entitats del territori, com la del Poal, que s'oposa a la planta de biomassa de Nufri. “El problema és que usa recursos finits per cremar, quan el discurs als ciutadans és que cal reciclar”, assenyala el secretari general d'Ipcena, Joan Vàzquez. “A les Garrigues es recicla el 20% de la fracció neta i al Pla d'Urgell, el 32%. Primer cal fer els deures i no autoritzar projectes que a més incompleixen normatives europees i catalanes”, assegura. La CE obliga, abans del 2020, a assolir un mínim del 50% dels residus municipals, segons els opositors, que ja busquen adhesions i informen altres entitats.
A més, els opositors temen per la “toxicitat” dels gasos emesos per la “incineració, que es defineix segons el reglament 815/2013 com a qualsevol unitat tècnica o equip, fix o mòbil, dedicat al tractament tèrmic de residus amb o sense recuperació de la calor produïda per la combustió”.
LA FRASE
LA FRASE
“Continua sent vàlida per als purins”
La planta usaria 20.000 tones anuals de deixalles de l'àrea metropolitana de Barcelona, 8.000 tones de les Garrigues i 12.000 tones del Pla d'Urgell, segons els opositors. La polèmica i la reobertura de Tracjusa coincideixen amb la saturació de l'abocador comarcal de les Garrigues.
Antoni Villas, president del Consell Comarcal, afirma: “Tenim sobre la taula una inversió d'un milió per fer un nou abocador amb deu anys de vida. Pagaríem 50 euros per tona abocada. Per tant, s'ha de reduir al màxim l'ús de l'abocador i hem projectat una planta de triatge conjunta amb el Pla d'Urgell. Si un cop triades les escombraries es poden transformar en un residu energètic de valor cal decidir-ho entre tots els alcaldes.”. Vol que “la Generalitat es decideixi per una cosa o per una altra” i després “ho farà el consell d'alcaldes”. Villas, també alcalde de Juneda, afirma que el suport a l'Ajuntament a la reobertura de Tracjusa és unànime. “Durant 15 anys ha estat una solució vàlida per als purins i ho continua essent. No és incineració, fan gas amb residus tractats prèviament”.