Injecció econòmica a les Terres de l'Ebre per afavorir la industrialització
El pressupost general de l'Estat destinarà finalment una partida de 12 milions d'euros per afavorir la industrialització de les Terres de l'Ebre, 4 milions més dels que van pactar ICV amb el PSOE el dimarts al vespre. Així, als 8 milions d'euros pactats inicialment s'hi han afegit 2 milions d'euros més a proposta d'ERC (el president d'ERC, Joan Puigcercós, es va comprometre en una visita a Roquetes a aconseguir 10 milions per a la industrialització de les comarques de l'Ebre), 1,1 milions d'euros per a la revitalització i diversificació econòmica del sector del moble de la Sénia, 500.000 euros per a la millora de l'estació de tren de l'Aldea i 500.000 euros més per a l'Observatori de l'Ebre. «Vam dir que calien 10 milions d'euros per impulsar la reindustrialització de les Terres de l'Ebre, i un cop aconseguits cal que es facin servir el més aviat possible per atreure noves inversions i localitzacions industrials», va manifestar el president de la federació d'ERC a les Terres de l'Ebre, Gervasi Aspa. Els dirigents d'ICV i del PSC a l'Ebre també van fer una valoració positiva respecte a aquestes inversions incloses en el pressupost de l'Estat. «Aquest acord representa una injecció econòmica per a la industrialització de l'Ebre», va dir el president del PSC a l'Ebre, Joan Sabaté. Per la seua banda, el president d'ICV a l'Ebre, Jaume Forcadell, ha proposat la creació d'una taula amb els agents socioeconòmics per decidir la destinació d'aquests recursos.
A més, a la inversió que farà l'Estat caldrà sumar-hi la que preveu la Generalitat. En aquest sentit, el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, va concretar ahir que el pla d'iniciatives de dinamització comarcal que l'any 2010 s'estendrà a les quatre comarques ebrenques tindrà una dotació pressupostària de 8 milions d'euros. «Tindrem una inversió de 20 milions d'euros per activar la inversió industrial a les Terres de l'Ebre», va assenyalar Salvadó. Segons el delegat del govern, aquestes iniciatives són una mostra «del trencament de la dinàmica històrica d'abandonament que hem patit dels governs d'aquells que ara precisament volen donar lliçons d'allò que no van fer mai quan governaven». Salvadó considera que el tancament de la multinacional Lear a Roquetes s'ha de convertir en un «punt d'inflexió» per al desplegament de l'economia a les Terres de l'Ebre.
«Sense notícies del govern»
El secretari general de la UGT a Catalunya, Josep M. Álvarez, va criticar el president de la Generalitat, José Montilla, per no haver-se reunit encara amb els sindicats per abordar la greu situació de la multinacional Lear i del conjunt del teixit industrial de les Terres de l'Ebre. En el seu bloc, Álvarez recorda que dissabte passat, en la multitudinària manifestació que va tenir lloc a Tortosa contra el tancament de Lear, els sindicats van exigir una reunió urgent amb Montilla. «És dimecres i encara no tenim notícies de la Generalitat», critica el secretari general de la UGT. Álvarez assegura que a les Terres de l'Ebre «el sentiment d'abandonament creix inexorablement» i que la crisi de Lear no ha fet sinó «fer abonar el convenciment històric» que la regió queda «massa lluny de les prioritats econòmiques» de tots els governs que ha tingut Catalunya.
Pel que fa als 20 milions que Estat i Generalitat invertiran per industrialitzar l'Ebre, els sindicats ho valoren positivament, però insisteixen que serà una quantitat insuficient.