Economia

El Bages torna a créixer en empreses després de set anys

Un estudi de la Cambra de Comerç de Manresa indica que l'economia de la comarca es recupera a un ritme més alt que al conjunt de Catalunya

La mineria, el metall i l'automoció són els sectors més predominants

El nombre de treballadors per empresa també ha augmentat

El Bages comença a confirmar el canvi de tendència en la seva economia després de set anys llargs de crisi en els quals es van destruir més empreses que no pas se'n van crear. La comarca torna a guanyar dinamisme, fins i tot a un ritme més alt que al conjunt de Catalunya. Així ho indica l'estudi Creixement econòmic i activitat empresarial al Bages 2010-2014. L'índex de dinamisme empresarial, impulsat per la Cambra de Comerç de Manresa amb el suport de l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona. Els seus resultats s'han presentat aquesta darrera setmana a Manresa.

El treball analitza les dades reals del conjunt d'empreses de la comarca fins a l'exercici 2014, donant com a resultat “una fotografia molt fidel de quina era la situació econòmica del territori en aquell moment”. En termes generals, el Bages continua representant prop del 2% de l'economia catalana, amb quasi 11.000 empreses i 50.000 persones ocupades. L'economia de la comarca va generar 2.652 euros de valor afegit brut (VAB), unes xifres que indiquen que, per primer cop des de l'inici de la crisi, es va créixer en nombre d'unitats empresarials (2,26% més), VAB (3,65% més) i ocupació (3,65% més). La tendència positiva, que s'inicia el 2013, no evita, però, que els nivells de valor afegit brut estiguin encara per sota dels que hi havia abans de la crisi.

Així mateix, es confirma la millora en les dades d'ocupació que ja s'apuntava el 2013, tot i que el 2014 encara hi havia més de 15.000 persones a l'atur davant de les poc menys de 4.000 del 2000. També millora la productivitat de les empreses, apropant-se cada vegada més a la mitjana catalana. El 2014 la productivitat per ocupat al Bages era de 53.700 euros davant dels 51.100 de l'any 2010.

Totes aquestes dades, segons apunten els autors de l'estudi, “mostren com l'economia del Bages es recupera a un ritme més alt que al conjunt català”. Un dels fets que expliquen la dinàmica positiva és l'increment de la dimensió de les empreses. L'any 2014 les empreses del Bages passen a tenir 4,52 empleats, davant dels 4,40 que tenien el 2011. La dimensió empresarial és un dels factors determinants en la competitivitat, per la possibilitat de generar economies d'escala.

Per sectors, la indústria continua sent el predominant en el teixit econòmic, amb unes dades molt per sobre de la mitjana de Catalunya i amb una tendència clarament a l'alça. Així, mentre la tendència del sector a Catalunya és clarament decreixent entre el 2010 i el 2012 i comença a recuperar-se el 2013 i el 2014, al Bages creix entre el 2009 i el 2011, cau el 2012 i es recupera clarament el 2013 i el 2014. Es tracta d'un teixit industrial molt diversificat, però amb marcades especialitzacions territorials, entre les quals destaca la mineria, el metall i l'automoció. El mateix estudi, però, apunta que cal tenir en compte que la bona evolució del sector està fortament condicionada per una situació de poques empreses amb un elevat pes. En el sector de la mineria sobresurt Iberpotash i en el de l'automoció, Denso, Gestamp, Gates i Maxion Wheels. En el del metall trobem noms com Foneria Condals, Teknia i Oliva Torres, i amb un percentatge menor de concentració hi ha l'Escorxador d'Avinyó (dins la indústria alimentària) i noms com Tous (joieria i complements) i Sauleda (tèxtil tècnic).

LES XIFRES

2,26
és el percentatge
de creixement de les empreses del Bages entre el 2013 i el 2014, el darrer any estudiat.
2
per cent és el pes
que la comarca té en el conjunt català, amb 11.000 empreses i 50.000 persones ocupades.

L'hostaleria i les arts gràfiques, en estat de risc

Els nivells d'endeutament de les empreses del Bages han anat millorant progressivament, passant d'un valor mitjà del 61% d'endeutament el 2008 al 50,1% el 2014. No obstant això, els resultats mostren que hi ha encara un 25% d'empreses amb endeutaments superiors al 80%.

Un altre toc d'atenció que apunta l'estudi és l'alt nivell de concentració empresarial en alguns sectors. Es tracta d'un risc que ja s'apuntava el 2000, quan es va començar a elaborar l'estudi que ara s'ha publicat. Tenint en compte tots aquests factors, el document apunta com a sectors més vulnerables la indústria del paper i de les arts gràfiques i també l'hostaleria i la restauració. Es tracta de “dos sectors sobre els quals cal estar especialment atents pel risc que presenten”, segons els autors de l'estudi. Pel que fa als serveis, van experimentar un lleuger augment d'empreses entre el 2013 i el 2014. La seva productivitat augmenta lleugerament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Creixen les iniciatives per fer escalar l’economia als Pallars

Barcelona
Daniel Altimiras
President del centre tecnològic Eurecat

“La pime té encara molt recorregut a fer en R+D+I”

Barcelona

Arquia tindrà aviat la seva versió en banca digital

Barcelona
Agricultura

Arrenca la collita d’ametlla a Lleida amb bona previsió als camps de regadiu

Sarroca de Lleida
agricultura

La sequera farà caure la collita de raïm a la meitat

barcelona
estats Units

Powell confirma que ha arribat el moment de retallar els tipus als EUA

barcelona
economia

Xifres de rècord als hotels catalans tot i el lleu descens de turistes

barcelona
QUERALBS

Aprovat inicialment l’acord per la concessió de la Vall de Núria

QUERALBS
Laboral

Els treballadors de la planta de compostatge Secomsa, de Botarell, ajornen la vaga

Botarell