Economia

Creix el nombre de casos de contractes temporals amb frau

Inspecció en detecta més de 5.400 fins al setembre, un 89% més

La institució ha fet més de 38.620 actuacions

Un total de 5.424 contractes temporals que eren fraudulents s'han convertit en indefinits en els primers nou mesos de l'any després de la intervenció de la Inspecció de Treball, que amb aquesta xifra constata un augment del 80% respecte del mateix tram del 2015.

Així ho va comunicar ahir el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, en una intervenció davant d'una comissió al Parlament, en què també va donar a conèixer que els inspectors van detectar que 1.152 treballadors amb contracte a temps parcial van veure ampliada la jornada de treball, la majoria en més del 50% de les hores. Alhora, 6.918 treballadors van ser donats d'alta a la Seguretat Social per la intervenció de la Inspecció de Treball entre el gener i el setembre.

Comissió al Parlament

Ginesta compareixia per explicar el pla de la Inspecció de Treball sobre la cadena de subcontractació de Telefónica en el servei tècnic d'instal·lació a Catalunya, que va acabar amb propostes de sancions i liquidacions per valor de 5,7 milions d'euros.

El secretari general va recordar que les 778 infraccions en control del temps de treball (frau en el contracte a temps parcial i control d'hores extraordinàries) suposen una pujada del 77%, majoritàriament per manca de registre de la jornada.

En total, en els tres primers trimestres d'aquest any hi ha hagut 38.620 actuacions de la inspecció, que han acabat amb 7.802 infraccions, un 4,4% més que en el mateix període de l'any passat.

Les inspeccions se centren, segons el representant de Treball, en els sectors en què es detecten més irregularitats i denúncies, com ara la telefonia, l'hostaleria o les càrnies. Al mateix temps, Ginesta va anunciar que la Inspecció de Treball està “intensificant a tot Catalunya actuacions contra la cessió il·legal de treballadors, el frau en la contractació temporal i la contractació intermitent amb empreses de treball temporal (ETT) i les cadenes de subcontractació irregulars”.

“El govern de la Generalitat –va subratllar Ginesta– no permetrà que les empreses es lucrin per mitjà de modalitats fraudulentes que atempten contra els drets de les persones, fent servir cadenes de subcontractació de manera irregular amb l'única intenció de reduir costos laborals en detriment dels drets dels treballadors.”

El representant del govern va emmarcar les actuacions de la Inspecció de Treball en “la lluita contra les patologies que precaritzen el mercat de treball a Catalunya com, per exemple, la contractació temporal intermitent, les cadenes de subcontractació irregular i la cessió il·legal de treballadors o els fraus en les jornades laborals”. El secretari general va posar com a exemple una recent actuació de la Inspecció de Treball a Tarragona contra la contractació intermitent, que afectava al voltant de 100 treballadors.

LA XIFRA

38.620
actuacions
ha fet la Inspecció de Treball al llarg dels primers nou mesos, en què ha detectat 7.802 infraccions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia