Economia

Contractes fets dia a dia i mes a mes

Els interins que han estat acomiadats en els últims mesos s'interessen per les possibles indemnitzacions a través de sindicats i advocats

Molts treballen per a les diverses administracions

Moltsdels treballadors que aquests dies s'informen dels seus drets són funcionaris de diverses administracions

Educació i sanitat són dos dels sectors més castigats per la interinitat dels treballadors i, més que un ús d'aquesta modalitat de contracte, el que es fa és un abús, segons denuncien els sindicats. De fet, és sobretot l'administració –de tot tipus, tant l'espanyola com la catalana com els ens locals– la que abusa d'aquesta forma de contractació (més de la meitat dels interins són funcionaris). I la majoria de treballadors a qui es dóna informació aquests dies sobre el seu dret a una possible indemnització provenen de l'administració. Tot i que no sempre.

En un despatx del Col·lectiu Ronda, l'Anna R. s'escolta les explicacions de l'advocat laboralista. Vol saber si li correspondria una indemnització i si la quantitat que rebrà compensa els costos i maldecaps del procés. D'entrada, té tota la documentació que es necessita, és plenament vigent i podria tirar endavant amb la demanda si així ho volgués. L'Anna explica el seu cas. Feia nou anys que treballava com a interina quan se li va extingir el contracte. Un funcionari va demanar el trasllat per ocupar la seva plaça i l'administració la va donar de baixa. El darrer nomenament data de sis anys enrere i, abans d'aquest, n'hi va haver uns quants més. “No he pres encara la decisió, perquè no sé si em compensa l'esforç i el fet desagradable d'haver de passar per un jutjat, però estic lluitant pels meus drets i només faltaria que em frenés la por de no tornar a trobar feina a l'administració”, explica. “No demano res que no sigui meu.”

De fet, l'Anna creu que “fa falta que la gent sigui més valenta” i, tot i que va acceptar el lloc de treball sabent que estava contractada com a interina, “no tot és tan transparent en l'administració com es podria pensar”.

Actualment, l'Anna ja treballa (“no sé estar-me a l'atur”), però per a l'empresa privada. “I sense les condicions que tenia en la meva feina anterior”, es lamenta.

El cas de l'Anna no és aïllat. En altres sectors, com l'ensenyament, és habitual contractar interins al setembre i donar-los de baixa al juny i, en la sanitat, fer-los contractes dia a dia, setmana a setmana o mes a mes. Poden tenir acumulats més d'un centenar de contractes per any. I, sovint, mai els n'arriba cap còpia. CCOO ha atès més d'un centenar de consultes de persones que tenen la documentació en regla i volen saber si compleixen els requisits i quina podria ser la seva indemnització, i ja ha presentat tres denúncies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia