Economia

Navàs elimina intermediaris per fer lluir el producte local

L'Ajuntament inicia un programa pioner a Catalunya per “aconseguir la sobirania alimentària al municipi”

La constitució d'un banc de terres i d'un de llavors, entre les primeres iniciatives que es desenvoluparan

L'Ajuntament de Navàs, on governa la CUP amb majoria, va presentar ahir un projecte “pioner a Catalunya” que pretén aconseguir “la sobirania alimentària al municipi”. Per aconseguir-ho, s'ha dissenyat un programa que té l'objectiu d'eliminar els intermediaris que hi ha entre productors i compradors per “donar valor” al producte local. Tal com ahir va explicar l'alcalde, Jaume Casals, la idea és “conscienciar la ciutadania de la importància d'una alimentació sana, equilibrada i saludable”.

El projecte ha començat a caminar amb una dotació econòmica de 50.000 euros, que es destinaran a l'arrencada de les primeres accions, com ara la creació d'un banc de llavors que eviti la proliferació de transgènics, l'adequació de parcel·les com a horts socials o l'entrada en vigor d'una bonificació que rebran les parades del mercat que tinguin producte ecològic. També s'elaborarà un llistat de productors de la Catalunya Central que es farà arribar a comerços i restaurants de la zona.

Entre les accions, destaca el banc de terres, que permetrà “recuperar” superfície agrícola i forestal que, amb el pas dels anys, s'havien anat abandonant fins a quedar ermes. I permetrà també que “els agricultors que no tenen propietats puguin treballar la terra”. A banda, l'Ajuntament ja ha començat a incloure l'alimentació saludable a les escoles del poble i a la residència, on el 20% del producte que s'hi consumeix ja és de procedència ecològica.

En la presentació d'ahir, Casals va definir el context actual “d'ofensiva dels mercats internacionals” i va assegurar que “cal retornar a la sobirania alimentària perquè el poble sigui propietari del seu entorn”. I va vincular la sobirania alimentària i també la sobirania energètica directament al procés: “Tot plegat és el que ens farà independents.”

La majoria de productors veuen “de bon ull” el projecte. És el cas del forner Gerard Vilà, de la fleca El Crostó de Navàs, que ahir va agrair una iniciativa que ajuda els petits productors davant la “competència ferotge” de les grans superfícies, va dir en declaracions a l'ACN. En el cas del pa, Vilà va denunciar que el precuinat porta tot un seguit d'additius “que si la gent ho sabés no en compraria”.

Navàs és el primer municipi que ha posat en marxa el programa, que s'estendrà per la resta de municipis on governa la CUP amb accions concretes per a cada població.

LA XIFRA

50.000
euros
es destinaran enguany a un projecte que permetrà recuperar terres agrícoles que s'havien abandonat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Els contractistes d’obres lamenten que la construcció continuï perdent pes a l’economia catalana

barcelona
HABITATGE

Més de mil euros de lloguer per un pis a dotze pobles del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Els esports nàutics atrauen més turisme estranger a Barcelona

Barcelona

ITC guanya potència amb l’entrada en el grup Verder

Santa Perpetua de Mogoda
Carmen Sánchez
Directora del Consorci de teràpies digitals DTx

“«Start-ups» de noves teràpies digitals han hagut de marxar”

Barcelona

Sense ensurts en l’estratègia a borsa d’aquí a final d’any

Barcelona
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona