Economia

Emprenedors

Inversió en clau femenina

Neix a Barcelona la primera xarxa d'inversors privats o ‘business angels' dirigida només a dones

Vol sumar un centenar de membres abans d'un any

Avui més del 90% dels que inverteixen en nous negocis són homes

Només un 8% dels inversors privats que actuen a l'Estat són dones. Són una petitíssima minoria, i això es fa especialment visible en els fòrums que organitzen les xarxes de business angels per presentar projectes emprenedors a la recerca de finançament de possibles inversors. Allà la presència de dones és purament anecdòtica, i això és el que vol canviar Swan, la primera xarxa d'inversors privats formada només per dones i dirigida també a elles. La xarxa es va constituir aquest mes de juny i neix amb la vocació, explica la seva directora, Clémence Campillo, d'assolir les cent associades en el seu primer any. És un objectiu ambiciós perquè ara Campillo calcula que no hi ha més d'una vintena de dones amb un perfil inversor realment actiu, localitzades sobretot a Barcelona i Madrid, que és també on es concentra la majoria dels projectes emprenedors.

Per això un dels reptes que es marca Swan és precisament fer una tasca de “pedagogia” per explicar el paper de la inversió privada i atreure més dones interessades a invertir part del seu capital en empreses emergents i entrar al seu accionariat amb una vocació que va més enllà de la recerca d'una rendibilitat futura i que pretén també fer un paper d'acompanyament i assessorament. Als països on l'acció dels inversors privats està més implantada, com ara el Regne Unit o els Estats Units, el percentatge de dones dins aquest col·lectiu es mou entre un 14% i un 20%. També a altres països europeus amb una tradició més llarga d'inversió privada, com ara França o Noruega, tenen ja xarxes específiques de dones des de fa anys.

Swan és una iniciativa de la xarxa Seed & Click, que aplega business angels tant d'aquí com estrangers centrats a invertir en nous projectes de base tecnològica: “Tenim molta gent de fora que està interessada a invertir aquí perquè Barcelona s'ha convertit en un centre referent en la generació de nous negocis tecnològics”, destaca Campillo. Swan també neix amb la vocació de centrar-se en aquest tipus d'empreses emergents més tecnològiques, tot i que sense tancar-se a cap sector en concret. Tampoc buscarà projectes necessàriament liderats per dones, tot i que la seva directora admet “que una xarxa d'inversors formada per dones pot acabar tenint un efecte crida per a emprenedores”. La nova xarxa es dirigirà tant a negocis en fases molt inicials com a projectes més consolidats i per això preveu un rang d'inversió que es mou entre els 20.000 euros i el mig milió.

El pròxim 23 de febrer, coincidint amb el Congrés Mundial del Mòbil, Swan té previst organitzar el seu primer fòrum d'inversió per ajuntar inversores i emprenedors. Abans, però, Campillo espera que es pugui tancar la primera operació d'inversió d'una de les seves membres: “Tenim una inversió que està molt avançada i que esperem poder tancar abans de finals d'any.” Campillo espera també que el marc del congrés del mòbil els serveixi d'impuls per atreure inversores estrangeres i emprenedores d'èxit en el món de la tecnologia i que vulguin fer el pas per actuar com a inversores en nous projectes. És un perfil idèntic al que tenen els membres masculins de les xarxes d'inversors, però Campillo reconeix que entre les dones encara cal fer més pedagogia per fer-les entrar en aquest rol.

Acords entre dones
Swan ja ha començat a teixir la seva xarxa de contactes amb acords amb el Círculo de Mujeres de Negocios o amb la Cambra de Comerç de Barcelona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Els contractistes d’obres lamenten que la construcció continuï perdent pes a l’economia catalana

barcelona
HABITATGE

Més de mil euros de lloguer per un pis a dotze pobles del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Els esports nàutics atrauen més turisme estranger a Barcelona

Barcelona

ITC guanya potència amb l’entrada en el grup Verder

Santa Perpetua de Mogoda
Carmen Sánchez
Directora del Consorci de teràpies digitals DTx

“«Start-ups» de noves teràpies digitals han hagut de marxar”

Barcelona

Sense ensurts en l’estratègia a borsa d’aquí a final d’any

Barcelona
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona