Economia

El govern donarà crèdit al 0% a empreses clau

Baiget anuncia una partida de 100 milions anuals durant tres anys per a projectes considerats estratègics

S'inclourà en les dotacions del Pacte Nacional per a la Indústria

La Generalitat preveu una partida de 100 milions d'euros anuals durant tres anys, que es distribuiran en forma de crèdit sense interessos a les empreses amb projectes que es considerin estratègics en el marc del Pacte Nacional per a la Indústria. Ho va anunciar ahir el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, en la conferència que va oferir durant un esmorzar informatiu.

Baiget va dedicar l'al·locució a passar revista a la situació de l'economia catalana i a descriure els principals reptes que haurà d'afrontar. Entre aquests, va remarcar la irrupció d'una “quarta revolució” que donarà pas a una indústria 4.0, al costat de fenòmens com les dades massives o la robòtica, passant per la impressió en 3D i les ciutats intel·ligents.

El conseller va voler posar l'accent en la necessitat de “consens sobre les prioritats” i d'“allunyar la indústria del debat polític i partidista”. A banda de la política industrial, el govern català vol dur a terme mesures com ara establir el salari mínim en 1.000 euros i iniciar la transició energètica cap a un model més sostenible, fomentant la mobilitat elèctrica, les energies renovables i l'autoconsum. En aquest sentit, Baiget no va estalviar crítiques a la legislació espanyola actual, que penalitza aquesta última opció.

A més del suport que el govern promet a la creació de clústers i a les iniciatives del mecenatge, Baiget va esmentar les seves expectatives envers els ministres del nou gabinet presidit per Mariano Rajoy. “Els donarem molta feina”, va alertar, i va subratllar els contactes que ha tingut amb el ministre d'Energia, Álvaro Nadal, al voltant del cas Gas Natural. Respecte al ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, Baiget l'interpel·larà pel tema de la revàlida, i a Luis de Guindos, titular d'Economia, per aspectes de la recerca i el futur de la indústria.

LA XIFRA

20
per cent
del PIB català és el pes relatiu que té la indústria, en línia amb el que recomana la Unió Europea per al 2020.

Cambres, una llei polèmica

El conseller va respondre a la controvèrsia generada a partir de la redacció de la memòria preliminar a l'avantprojecte de llei catalana de cambres. Baiget es va declarar sorprès i disgustat pels retrets que, des d'algunes institucions, com ara algunes patronals “a les quals no s'havia enviat la memòria”, han plogut sobre les intencions expressades pel govern, entre les quals hi ha la creació d'una Cambra de Comerç de Catalunya. Segons el responsable d'Empresa i Coneixement, la Generalitat defensa la continuïtat de les tretze cambres actuals, tot i trobar necessària i útil una institució nacional. Per Baiget, han estat les mateixes cambres les que han reclamat agilitar el procés de promulgació de la llei i la memòria que se'ls ha tramès ha estat “per no començar a treballar a partir d'un paper en blanc”. El document només és “la proposta de la Generalitat”, fet que no exclou, va insistir, la voluntat de treballar des del diàleg i el consens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia