Economia

Places i parcs dinàmics i interactius per a nens

U-Smart Toys desenvolupa els U-Bug, joguines intel·ligents per als espais públics i dirigides a la generació digital

L'empresa ja manté converses amb Nova York i ciutats de Xile i l'Argentina

Alguns infants catalans ja han pogut provar les primeres U-Bug durant jornades festives puntuals. Ha estat només un tast, però tot fa preveure que l'any vinent ja veurem les primeres joguines interactives còmodament instal·lades en algunes places, parcs o centres comercials i llocs d'esbarjo d'alguns països, també aquí. Xavier Alabart, enginyer, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i propietari de l'assessoria tecnològica Aether Consulting, va decidir desenvolupar la idea de crear joguines interactives per als espais públics, destinades a uns infants cada cop més digitals, més sedentaris i poc proclius a desenvolupar jocs lluny d'una pantalla. Alabart, juntament amb el seu soci, un dels fundadors de l'empresa Lagula Arquitectes, van decidir apostar pels parcs infantils del futur. Fa un any i mig van crear l'empresa U-Smart Toys per desenvolupar joguines interactives de disseny propi, per als espais públics d'arreu del món.

“Els nens d'ara busquen altres experiències, són digitals i estan permanentment instal·lats davant les pantalles, i els parcs infantils no han evolucionat gaire des de fa molts i molts anys”, explica Alabart, que assenyala el canvi de comportament dels infants d'ara respecte als de fa uns anys. El canvi ha fet que augmenti tant el sedentarisme com altres hàbits poc saludables. Com s'ha d'aconseguir que la canalla salti i corri a l'aire lliure sense que al cap de pocs minuts reclami la pantalla per jugar va ser el repte que es van plantejar a U-Smart Toys. “Els hem d'oferir experiències multimèdia que els convidin a jugar i moure's als parcs”, explica Alabart. “L'aplicació Pokemon Go ha demostrat que, amb una bona experiència, no els fa res moure's”, puntualitza.

I així van néixer les U-Bug, de les quals tenen dissenyats, de moment, cinc models diferents: l'Air, l'Screen, les Bubbles, el Lightning i el Piano. “El nostres toys fusionen els jocs tradicionals amb trets multimèdia”. Els U-Bug no disposen de pantalles, però ofereixen una resposta interactiva molt similar. “Del que es tracta és de reduir el temps que passen els nens davant de les pantalles, però oferint-los experiències tant o més atractives. Durant l'any i mig de vida de l'empresa, Alabart i el seu soci han desenvolupat el pla de negoci i han fabricat set unitats d'U-Bug, que són molt costosos: “Cada unitat suposa una despesa d'entre 15.000 i 20.000 euros”, diu.

Finançament.

“Hem començat una roda de finançament i ja tenim algun inversor, però la nostra dedicació se centra a obtenir les certificacions per poder començar a vendre toys”, comenta Alabart, que destaca que la documentació necessària per obtenir la certificació d'un producte destinat als infants, que és electrònic i que, a més, és d'exterior, és molt rígida. D'altra banda, confirma que ja tenen alguns partners nacionals i internacionals, que donen suport al projecte. “El producte no és exclusiu per a Catalunya. De fet, hi ha altres països que han mostrat més interès”, assegura, i confirma que tenen converses amb Nova York i amb algunes ciutats de Xile i l'Argentina.

Però per fer instal·lar les joguines interactives a parcs i places d'una ciutat els caldrà, a més, la certificació pròpia de cada Ajuntament i passar un concurs públic, pas previ perquè els consistoris les puguin adquirir. Per als certificats generals, Alabart preveu que d'aquí a un any ja els tindran. A partir de llavors, començaran a vendre els que han emparaulat. “De moment, els toys han tingut molt bona acollida”, afirma.

El projecte necessita una inversió alta pel cost que suposa la fabricació de les joguines amb hardware. “A hores d'ara hem aconseguit 250.000 euros, la meitat del que necessitem”, explica, i reconeix que no és una tasca senzilla perquè “els inversors d'aquí tendeixen més a donar suport a projectes de software, perquè necessiten un finançament més baix. En projectes com el nostre, la sensació de risc és més alta”.

Córrer, pintar, memoritzar i fer bombolles

Els U-Bug són joguines interactives per a nens de 6 a 12 anys. No requereixen cap instrucció ni cap adult que les supervisi. No hi ha barrera lingüística, perquè els U-Bug no parlen, es comuniquen a través dels sons. Són tàctils, com els mòbils i les tauletes, i estan dotats de sensors que ofereixen una resposta interactiva similar. Les propostes de joc són cerebrals i intuïtives. Una llum s'encén i l'infant l'ha de tocar, però s'apaga abans no arriba i se n'encén un altra, en una altra joguina. L'infant l'ha de perseguir i atrapar. Aquest és un dels jocs que ofereix el model Lightning que, a més, inclou una aplicació de Bluetooth per accedir a altres jocs.

El Bubble és un orgue de bombolles on cal que els nens actuïn constantment per tal que generi electricitat a través de les seves mans, que actuen de dinamos. L'Air és la versió intel·ligent del Pica Paret, és a dir, el joc de tocar i avançar; l'Screen és el pinta cares del segle XXI, dotada de pantalla i vídeo; i el Piano incorpora melodies per exercitar la memòria i la repetició. Dotats de sensors, els U-Bug s'activen quan detecten que els nens se'ls acosten.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.