Suara s'obre cap al sector privat en educació i gent gran
La cooperativa veu que les necessitats assistencials creixen però els pressupostos públics cada cop estan més limitats. Guanyar pes els ha ajudat a sobreviure a la crisi i créixer un 3%
La cooperativa Suara, dedicada al servei d'atenció a les persones –des d'escoles bressol a centres residencials de gent gran o atenció als joves- ha decidit ampliar el seu camp d'actuació cap al sector privat. Fins ara, el 90% de la seva facturació provenia de concerts amb l'administració i han dissenyat un pla per diversificar el risc.“El mercat es troba en una situació ben particular, la necessitat d'assistència social existeix però els recursos públics cada cop són més limitats”, explica Àngels Cobo, directora general de Suara i vicepresidenta de Grup Clade. Per això han decidit enfocar-se cap a d'altres sectors on fins ara no havien entrat, com l'educació reglada, o donar resposta a la gent gran des d'una perspectiva privada. “Hem de reequilibrar el pes del públic i del privat en els nostres ingressos”, afegeix Cobo.
Aquesta aposta també va lligada a buscar respostes diferents davant els nous reptes que presenta l'entorn. “Una de les coses que caracteritza la cooperativa és que agafem una actitud proactiva davant els canvis”, recorda Cobo. Amb aquest objectiu van crear la plataforma Parentalis, una eina d'informació per a infants de 0 a 6 anys que inclou botiga on line de productes destinats a aquesta franja d'edat i amb un toc particular, com producte ecològic o de proximitat. “És un model de negoci que estem explorant com a alternativa als recursos públics”, insisteix.
A més, els darrers tres anys Suara ha creat, de la mà d'altres entitats i companyies, cooperatives que donen ales a aquesta estratègia de diversificació. Una d'elles ha estat la creació de Suanity, un projecte empresarial que ofereix programes personalitzats per a la salut en cada etapa de la vida. Per a aquest projecte empresarial s'han associat amb el Grupo Init, expert en el desenvolupament de projectes i solucions tecnològiques innovadores en salut. També han fet un pas per a la formació reglada amb Creixen Educació, una cooperativa de segon grau, per estendre un model d'escola innovadora que tingui integrats els valors cooperatius.
I a més a més, lluny del seu territori d'actuació habitual, Suara va fer el salt a Xile, amb una participació en una empresa d'allà amb què ja estan gestionant una residència.
El cert és que Suara actua en un mercat madur, on les empreses mercantils que hi són presents tenen molta capacitat de negociació. En els darrers anys, l'economia social ha anat perdent pistonada i Suara ha assumit que si no vol ser expulsada del mercat és important tenir dimensió. D'aquí aquesta aposta per la diversificació. Després de la fusió l'any 2008, Suara va entendre que la dimensió havia estat la seva salvaguarda durant la crisi i davant la fortalesa de les empreses mercantils. De fet, durant tot el període de vaques flaques han aconseguit mantenir el creixement de la facturació, tot i que els pressupostos públics han anat ajustant-se. “Hem optat per l'eficiència i la participació de les persones.” De fet, en 8 anys han passat de 244 socis a superar els 1.000, dels 2.000 llocs de treball que dóna. I gràcies a un pla de participació que és referència al sector. Enguany tancaran la facturació amb una millora d'entre el 3% i el 5%.