Economia

Economia

Els plans privats busquen negoci, esperonats per la por que ha generat la crisi

Catalunya guanya terreny a Madrid en el percentatge de capital invertit

El Principat es mostra pessimista sobre la continuïtat de les prestacions públiques

Com cada canvi d'any, hem assistit a una andanada d'ofertes del sector financer, aprofitant l'època que, per raons fiscals, concentra el gros de les contractacions i les aportacions als plans de pensions privats. Però enguany potser ha estat encara més agressiva, encavalcada sobre la remor de fons que posa en dubte la sostenibilitat del sistema públic.

Veus de l'àmbit social avisen que invertir en plans de pensions, a banda de no ser tan rendible com venen les entitats financeres (més de la meitat van tenir pèrdues l'any passat), és una porta oberta al desvirtuament de les pensions públiques, la universalitat de les quals podria trontollar. Però el pessimisme ja està molt instal·lat. Tal com revela un estudi de la Fundació Mapfre, un 44% dels catalans temen que no cobraran pensió quan es jubilin i, dels que sí que hi confien, només un 13,3% creuen que serà suficient per mantenir el nivell de vida. Alhora, una enquesta del BBVA sobre jubilació indica que quatre de cada deu catalans estan convençuts que viuran amb complicacions un cop retirats, i que només un terç, un 35% (tanmateix, un 7% més que la mitjana estatal), tenen capacitat d'estalvi.

Sigui per l'allau de negativitat, sigui perquè la crisi ha actuat com a coadjuvant del temor pel futur, el ritme de creixement de la subscripció de plans de pensions privats al Principat s'ha disparat.

L'estalvi neix del dubte

Segons càlculs de l'Observatori Inverco, que treballa amb la informació que li faciliten les gestores de fons, a finals del 2015 (l'últim exercici del qual es tenen dades tancades), Catalunya tenia 1,5 milions de partícips, la quantitat més alta de l'Estat, amb un patrimoni mitjà invertit de 9.612 euros, un 18,9% superior a la mitjana de l'exercici previ, després d'un creixement rècord en tan sols dotze mesos.

En volum, el Principat ja estalona el territori líder, que és la Comunitat de Madrid. Si el 2014 el patrimoni en plans de pensions a la capital de l'Estat era de 15.036 milions i un any més tard havia crescut fins als 15.542, a Catalunya el salt va ser del 16,4%: concretament, dels 12.455 milions als 14.504 milions. Aquest capital ja representa més del 21% del total estalviat a l'Estat.

I encara més: aquesta quantitat també ha pujat en els últims anys si la comparem amb el PIB català, ja que ha passat de representar un 5,7% el 2013 i un 6,3% el 2014 a un 7,1% en l'últim any estudiat. El percentatge de població que inverteix en aquests plans privats és d'un 20,1%, tot i que en algunes zones, com la demarcació de Lleida, la ràtio supera el 25%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia