Economia

noves tecnologies

Barcelona es perfila com a ‘hub' d'emprenedors digitals

Representants del sector s'exclamen pels entrebancs competitius de l'excés de burocràcia i el cost de constituir una empresa

La capital catalana té un alt potencial en 'e-commerce' i turisme

Barcelona aspira a jugar en la Champions League de l'emprenedoria digital a àmbit europeu i convertir-se, en pocs anys, en un dels exclusius pols de referència del sector a tot el continent. Ho afirmava ahir Aleix Valls, conseller delegat de Mobile World Capital Barcelona (MWCB), que ho va argumentar amb un resum de les dades corresponents a l'últim any, recollides en l'informe Startup Ecosystem Overview que elabora el MWCB. L'estudi conclou que Barcelona ha captat el 28,4% de les 2.663 start up digitals que s'han instal·lat a l'Estat espanyol, i que acapara un 56% de les inversions fetes en aquest àmbit en els últims tres anys. Només en el 2016 la Ciutat Comtal va rebre 282 milions, mentre que Madrid en va captar 173.

Això ha situat Barcelona com a cinquena capital de referència europea, només al darrere de Londres, Berlín, París i Amsterdam i al davant de la capital espanyola, que la segueix en sisena posició.

A part, Barcelona presenta una certa especialització en el subsector de l'e-commerce, segons Valls, pel component de “mediterraneïtat” que fa que més d'una cinquena part dels negocis se centrin en aquest àmbit de l'intercanvi comercial.

Segueixen en importància, amb un 10% del total en tots dos casos, les aplicacions mòbils i les solucions per a empreses, i creixen en pes sobre el total les firmes digitals de l'àmbit del turisme (9%). I és que la capital catalana imprimeix una “marca de garantia” en el sector turístic, de manera que qualsevol empresa emergent que s'hi instal·li hi tindrà “un magnífic camp de proves per escalar el negoci en altres llocs”, subratlla Valls.

Segons l'expert, el futur del sector implica especialitzar i verticalitzar cada hub en funció de la cultura de l'entorn: Londres, a falta de saber què passarà quan es concretin els termes de Brexit, està destacant en el sector fintech, mentre que Barcelona és referent en l'e-commerce, així com Tel-Aviv és una plaça forta en ciberseguretat. “Hi haurà quatre o cinc ciutats que seran la destinació natural per a determinades empreses, i cal treballar per ser dins d'aquesta llista”, va exhortar Valls.

Entre els avantatges de Barcelona hi ha el bon nivell de desenvolupadors qualificats (amb més de sis anys d'experiència) i uns salaris competitius. No obstant això, els emprenedors s'exclamen del fre que representa la necessitat d'actualització del marc regulador. La legislació actual no es tradueix en millores, ans al contrari: “És demencial –va reblar el portaveu de MWCB– la quantitat de temps, el cost i la burocràcia que comporten muntar una empresa”, quan en altres indrets, amb els quals competim, aquest tema està “gairebé automatitzat”.

LA FRASE

És demencial el temps, el cost i la burocràcia per crear una empresa aquí
Aleix Valls
conseller delegat de Mobile World Capital Barcelona

4YFN es prepara per al MWCB

Four Years From Now (4YFN), la plataforma de negoci per a start up tecnològiques impulsada per MWCB, preveu reunir més de 20.000 assistents en la quarta edició del seu esdeveniment anual, organitzat en col·laboració amb GSMA Mobile World Congress i que tindrà lloc al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona del 27 de febrer a l'1 de març. Això suposa un creixement del 60% del nombre d'assistents respecte a la passada edició, un augment impulsat per “la important presència internacional, ja que també creixerà el nombre de països representats”, segons Esteban Redolfi, director executiu de 4FYN.

Redolfi va anunciar que durant la fira es preveu la intervenció de 275 ponents i la presència de 600 empreses emergents i 700 inversors. Cadascun dels tres dies de la trobada es dedicarà a una temàtica central: aplicacions mòbils, Internet i digital media, respectivament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Creixen les iniciatives per fer escalar l’economia als Pallars

Barcelona
Daniel Altimiras
President del centre tecnològic Eurecat

“La pime té encara molt recorregut a fer en R+D+I”

Barcelona

Arquia tindrà aviat la seva versió en banca digital

Barcelona
Agricultura

Arrenca la collita d’ametlla a Lleida amb bona previsió als camps de regadiu

Sarroca de Lleida
agricultura

La sequera farà caure la collita de raïm a la meitat

barcelona
estats Units

Powell confirma que ha arribat el moment de retallar els tipus als EUA

barcelona
economia

Xifres de rècord als hotels catalans tot i el lleu descens de turistes

barcelona
QUERALBS

Aprovat inicialment l’acord per la concessió de la Vall de Núria

QUERALBS
Laboral

Els treballadors de la planta de compostatge Secomsa, de Botarell, ajornen la vaga

Botarell