Economia

Frenen l'ús il·legal de la DOP Fesols de Santa Pau

Durant el primer any de vigència d'aquesta denominació, el consell regulador ha hagut de demanar-ho a diverses envasadores

A moltes els subministraran ara els cultivadors integrats

El consell regulador de la denominació d'origen protegida Fesols de Santa Pau ha tingut feina durant el primer any de vigència a cridar l'atenció a qui feia un ús ara ja il·legal del nom d'aquests famosos llegums. El president de l'Associació de Cultivadors de Fesols de Santa Pau, Lluís Suñer, ha explicat que es tracta sobretot d'envasadores de fesols cuits de diversos indrets de Catalunya i de la resta de l'Estat espanyol i alguns granaires.

Segons Suñer, en general, totes aquestes empreses han entès que no poden utilitzar el nom Fesols de Santa Pau, perquè els que l'utilitzen no provenen de la zona geogràfica que delimita la denominació, ni són de la varietat que pertoca. Ell mateix hi ha afegit que han accedit a la petició dels afectats de poder acabar els estocs ja envasats, cosa a la qual ha accedit el consell regulador.

Amb molts dels que han mantingut contactes, han arribat a acords per subministrar-los, a partir d'ara, fesols de la denominació d'origen protegida. Això els obligarà a conrear més hectàrees i a atendre, així, aquest increment de la demanda.

Respecte a la collita d'aquest any, Lluís Suñer l'ha qualificat de bona i, tot i que no ha pogut concretar les tones recollides –diu que encara en tenen per batre– sí que ha avançat que és similar a les de l'any passat, que es va acostar a les 60 tones. Els Fesols de Santa Pau són petits i blancs i amb un gust molt suau que els dona la terra volcànica.

LES XIFRES

12
cultivadors
són els que produeixen fesols amb un procés controlat i acreditat pel consell regulador.
2
envasadors
envasen fesols de la denominació crus amb diversos envasos i 4 ho fan amb fesols cuits.

Fira del Fesol i Fira de Sant Antoni

La fesolada de la plaça Major de Santa Pau la diada de Sant Antoni, diumenge vinent, tindrà aquest any la participació de catorze restaurants del poble, d'Olot, de la Vall d'en Bas i de Mieres, que oferiran les seves versions culinàries d'aquest popular llegum. Totes elaborades, lògicament, amb fesols de la denominació d'origen protegida. La castanya de Viladrau, els iogurts de la cooperativa La Fageda i el Vermut Yzaguirre són els productes convidats en l'edició d'aquest any de la Fira del Fesol i Fira de Sant Antoni.

El mateix dia hi haurà firaires en diversos punts del centre i es duran a terme diversos actes, com ara la missa solemne i el cant dels goigs del sant, una cercavila i el lliurament del guardó Fesol d'Or. El dia abans, els Déu n'hi Duo i la Principal de Salarsa encetaran la celebració amb un concert al centre cívic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.