L'any de crisi es tanca amb xifres rècord en destrucció d'ocupació a Tarragona

Divuit mil persones han perdut la feina en els últims dotze mesos, un nombre que es dobla des del 2007

La dada positiva de l'estadística s'ha de buscar en el percentatge de creixement intermensual de l'octubre i el setembre passats. A les comarques de Tarragona es va situar en el 4,25%, la més baixa de les demarcacions catalanes. La xifra també està per sota de la que es va registrar fa un any i és que, de fet, són dos mesos de tancament de temporada turística i del sector de serveis en què, habitualment, els percentatges es disparen.

El sector dels serveis és, en números absoluts, en el que s'ha produït una major destrucció de llocs de treball tot i que, com fa veure el responsable del Servei d'Ocupació de Catalunya al Camp, Ramon Inglès, «és proporcional a l'amplitud de feines que agrupa».

La xifra més significativa per reflectir el daltabaix econòmic que s'ha produït l'últim any són les 59.102 persones desocupades a les comarques de Tarragona. Ja en aquell moment, l'octubre del 2008, la xifra era elevada (vegeu el gràfic), ja que va superar la barrera dels 40.000 desocupats. La major part va procedir dels excedents de mà d'obra del sector de la construcció, el primer que va regular el mercat laboral.

En dotze mesos l'atur s'ha incrementat en 18.081 persones, xifra que representa un 44% més. El percentatge de creixement més important correspon a les persones que busquen feina per primera vegada i, en aquest sentit, hi ha un increment notable de la població activa, que se suma a les dades de la desocupació que provoca la destrucció de llocs de treball. Cap de les comarques de Tarragona s'ha escapat de la conjuntura econòmica, que també ha repercutit en la davallada del nombre de contractes i del d'expedients de regulació.

7,3
milions de Fogasa.
El Fons de Garantia Salarial (Fogasa), que depèn del Ministeri de Treball i Immigració, ha pagat fins al mes de setembre 7,3 milions d'euros en indemnitzacions i salaris pendents a treballadors d'empreses que s'han declarat insolvents o que estan immerses en un concurs de creditors de les comarques de Tarragona. S'han tramitat 1.104 expedients, de 882 empreses amb afectació en 2.108 treballadors. De l'import, 2,2 milions corresponen a salaris i 5 milions, a indemnitzacions.
20,48%
menys de contractes.
El nombre de contractes laborals que s'han formalitzat a Tarragona a l'octubre ha estat de 19.206 –16.721 de temporals i 2.485 d'indefinits–. En tot l'any s'han signat 175.843 contractes laborals –153.247 de temporals i 22.596 d'indefinits–. Les dades, en relació amb l'any anterior, revelen una davallada del 20,48% de les relacions de contractes laborals i destaca el descens del nombre de contractes indefinits (-38,61%). En dades absolutes, enguany s'han signat 45.281 contractes menys que en el mateix període del 2008. En el conjunt català, la xifra de contractes entre el gener i l'octubre se situa un 21,4% per sota dels signats fa un any.
RAMON INGLÈS

«És bo que hi hagi demanda de formació, és rendible per a l'individu»

Ramon Inglès, delegat territorial del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) al Camp de Tarragona, assenyala que les persones amb baixa qualificació són el pitjor perfil per a l'ocupació.

– Hem de situar la barrera psicològica de la crisi en el mes d'octubre del 2008?
– «És quan es posa de manifest que tenim una situació complicada i desconeguda a la nostra demarcació.»
– Quins són els factors dels índexs de desocupació?
– «Una part dels desocupats correspon a la disminució dels llocs de treball i una altra part, a l'increment de la població activa, que a Tarragona puja, mentre que en el global català baixa. L'increment de la població activa és continuat i s'ha mantingut en aquest període.»
– Què provoca que persones sense ocupació anterior s'inscriguin en el servei?
– «Hi ha persones que s'hi inscriuen a mesura que es publiquen i s'anuncien les ajudes i, en aquest cas, això fa un efecte crida.»
– L'entrada en vigor del Prodi pot tenir un efecte nou en l'estadística?
– «És una nova línia de subvencions que amplia el dret de prestació a les persones que l'han exhaurit entre l'1 de gener i el 31 de juliol i això ens fa pensar que tindrem moltes més inscripcions.»
– El SOC ha modificat l'orientació del servei, no és així?
– «Ha experimentat una ampliació significativa pel que fa a orientació professional. Hem incorporat 14 persones a la demarcació perquè facin serveis d'orientació, a més de la unitat especialitzada, que és l'aula de recerca intensiva de feina, en què s'aconsella la persona que busca un lloc de treball.»
– Les accions en formació també s'han multiplicat?
– «Sí, també es fa orientació per mitjà d'entitats col·laboradores. La persona desocupada ha de veure les expectatives i es fan les accions en funció dels interessos i les possibilitats. Les accions es fan per mitjà del consorci de formació continuada, el centre d'innovació i formació ocupacional i els centres col·laboradors que participen en les convocatòries del SOC.»
– De quin nombre parlem?
– «El 2009 s'han programat un total de 750 accions de formació.»
– Considera bàsica la formació per tornar a accedir al món laboral?
– «En primer lloc, és bo que hi hagi demanda de formació, és rendible tant per a l'individu com per als sectors ocupacionals.»
– Quin és el perfil de la persona que ho té pitjor per accedir a un lloc de treball?
– «Diria que el requisit per quedar l'últim de la fila és la baixa qualificació. Aquesta crisi el que ha fet és que hi hagi més homes (50%) que dones (37%) desocupats en l'últim any i, en aquest sentit, es trenca un dels esquemes de les últimes estadístiques de la desocupació.»
– I pel que fa a les persones immigrades, quin és l'índex d'incidència?
– «L'índex de desocupats estrangers al Camp de Tarragona és més elevat que en el global de Catalunya, la relació és del 24,38% al 21,27%. La incidència de la mà d'obra immigrada es veu en el moment que perden l'ocupació.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.