Pagesia
UP: “Estem oberts al fet que no es fertilitzi en zones d'alta densitat ramadera”
Reclama “celeritat i consens” en l'aprovació del nou decret de fertilització
És contrari a una declaració anual “prèvia” de les dejeccions de cada granja
L'actual decret que regula les fertilitzacions i dejeccions de ramaders i pagesos data del 2009. “La normativa europea marca que cal revisar-lo cada quatre anys i l'actual situació crea inseguretat a les explotacions”, explica el responsable del porcí de la Unió de Pagesos, Rossend Saltiveri. I hi afegeix: “A més, la conselleria aplica criteris diferents, que no apareixen al decret del 2009. No és lògic. És bàsic disposar d'una normativa consensuada i que es pugui complir.”
Un d'aquests criteris és la prohibició d'obrir noves granges en zones declarades vulnerables per contaminacions del sòl per nitrats a causa de l'alta densitat de caps de bestiar. “Estem oberts i som favorables a no deixar usar les terres per a fertilització en municipis d'alta densitat, però no tots els sòls tenen la mateixa capacitat” d'aprofitar les dejeccions, assegura Saltiveri.
La consellera Meritxell Serret va anunciar, la setmana passada, que aquest quadrimestre preveuen aprovar-lo. De moment, UP n'estudia l'esborrany, al qual presentarà algunes esmenes: “Esperem que puguem explicar-les en una reunió.” El sindicat és contrari al fet que les explotacions hagin de declarar, cada any i amb antelació, el balanç de dejeccions i, els pagesos, les fertilitzacions que portaran a terme. “Un cop aprovat el pla de gestió per a una explotació que comença, creiem que és un excés de burocràcia haver de presentar la declaració prèviament. S'hauria de presentar un cop l'any i al final.” Aquesta declaració prèvia condicionaria un possible creixement de les explotacions.
LA XIFRA
LA FRASE
Inici d'any amb augment del 20% del preu
El 2016 la demanda dels països asiàtics ha tornat a equilibrar els comptes del porcí. El preu mitjà a Mercolleida ha estat d'1,13 euros/quilo en viu. La demanda local està estabilitzada, però les exportacions suposen la meitat del negoci. Les perspectives per enguany són “bones”, perquè la cotització ha començat amb un augment del 20% respecte al 2016 per la reducció de l'oferta de la resta de productors europeus.