Economia

Menys atur durant el 2016, però un alentiment precoç en la creació d'ocupació

La taxa d'atur baixa del 15% per primera vegada des del 2009

Els serveis creen ocupació, la indústria destrueix llocs de treball i els sindicats alerten de la precarietat

Balanç agredolç el que donava ahir l'enquesta de població activa del darrer trimestre de l'any 2016. Mentre que l'atur es va reduir en termes interanuals (-2,88%) per quart any consecutiu, la desocupació va tornar a créixer a Catalunya en el darrer trimestre (0,66%), la qual cosa denota un alentiment en la creació d'ocupació que, pels experts, arriba massa d'hora. Amb tot, Catalunya va liderar el descens de l'atur arreu de l'Estat, amb 100.800 desocupats menys que un any abans (un 16,5% menys), la qual cosa deixa un registre total d'aturats de 558.500 i una taxa d'atur del 14,85%, gairebé tres punts per sota respecte al 2015, quan va ser del 17,73% i eren 668.600 les persones sense feina. De fet, és la primera vegada des de la crisi que la taxa d'atur baixa del 15% i per trobar xifres similars cal recular fins al 2008. L'any 2012, la xifra s'enfilava a Catalunya fins al 23,81%. Amb tot, la taxa d'atur entre els joves de 16 a 25 anys, tot i haver-se reduït en més de quatre punts, continua en el 24%.

Però també al llarg de l'any el nombre de persones actives s'ha reduït en 9.400, tot i que cal tenir en compte que només en el darrer trimestre la pèrdua ha estat de 15.400 persones en actiu.

Per sectors, cal tenir en compte que la destrucció de llocs de treball en la indústria continua (8.500 ocupats menys en un any) i que els serveis expliquen gran part de l'increment de l'ocupació (100.000 nous ocupats). La construcció va donar feina a 7.600 persones noves i l'agricultura, a 1.600.

Per territoris, la taxa d'atur més baixa la té Lleida (10,60%) i la més alta, Tarragona (17,41%), mentre que Girona i Barcelona tenen taxes similars (15,52% i 14,73%). El document publicat ahir per l'Instituto Nacional de Estadística (INE) assenyala que al conjunt de l'Estat l'atur ha baixat en 541.700 persones i que la taxa se situa en el 18,63%. Un any abans, la taxa era del 20,90% i el nombre d'aturats, de 4.779.500.

“Treballar per crear ocupació en la indústria”

A l'hora de fer les valoracions, tret del govern espanyol, la resta d'entitats i institucions fan autocrítica. El secretari general de Treball, Josep Ginesta, s'expressava ahir dient que “l'any 2016 ha estat bo des del punt de vista qualitatiu”, però assumia “la necessitat de treballar enguany per crear ocupació en la indústria, un sector arrossegador i creador de llocs de treball en altres àmbits” que ha vist com s'han perdut 8.500 llocs de treball. Ginesta també es va felicitar que “el procés polític no hagi afectat negativament la creació d'ocupació”.

Els sindicats CCOO i UGT alertaven que han augmentat les desigualtats, ja que els nous llocs de treball són més precaris, i recordaven que el mercat de treball està tornant a “vells models”.

L'associació d'agències de col·locació Asempleo es va mostrar ahir sorpresa “per l'alentiment en el ritme de creació d'ocupació el 2016”, que esperaven que arribés a principis del 2017.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Els contractistes d’obres lamenten que la construcció continuï perdent pes a l’economia catalana

barcelona
HABITATGE

Més de mil euros de lloguer per un pis a dotze pobles del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Els esports nàutics atrauen més turisme estranger a Barcelona

Barcelona

ITC guanya potència amb l’entrada en el grup Verder

Santa Perpetua de Mogoda
Carmen Sánchez
Directora del Consorci de teràpies digitals DTx

“«Start-ups» de noves teràpies digitals han hagut de marxar”

Barcelona

Sense ensurts en l’estratègia a borsa d’aquí a final d’any

Barcelona
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona