la contra

145 treballadors més al carrer

L'empresa Utymat de Santa Margarida i els Monjos deixa l'activitat i 145 empleats sense feina. Els treballadors estan convençuts que la direcció ho ha fet tot per provocar la situació

Demà es compleix el termini. 145 treballadors de l'empresa Utymat de Santa Margarida i els Monjos es quedaran sense feina. Alguns d'ells ja fa dies que només anaven a l'empresa a veure com passava el temps perquè la direcció ja havia decidit fa més d'un any que apostava per la deslocalització de les tasques d'Utymat en benefici d'altres empreses propietat dels mateixos accionistes. El comitè d'empresa va començar a denunciar la situació d'Utymat amb el primer ERO, en el qual l'empresa va prescindir de gairebé la meitat de la plantilla –van passar de 250 als 145 empleats actuals–. Des d'aleshores, els treballadors han vist com ha anat minvant el volum de feina i com ells mateixos i els seus llocs es feien cada vegada més prescindibles. Veient la situació, els treballadors han acudit a l'administració: al Departament de Treball de la Generalitat i a l'Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos. Però no han aconseguit res. Asseguren que Sebastià Clotet, el gerent de l'empresa, s'ha marcat el mateix objectiu amb Inoxcrom, de la qual té el 28% de les accions. La situació que Utymat ha viscut en l'últim any ha portat el nom de l'empresa a internet. Els treballadors expliquen algunes situacions personals en fòrums d'impagats. Després de 33 anys d'història expliquen, en algun cas, només n'han fet falta cinc, perquè Utymat tanqués les portes. Els treballadors en culpen directament el gerent i asseguren que ell és el principal responsable del deteriorament de les relacions amb els dos principals clients, Seat i Nissan. I asseguren que la gestió d'Utymat ha portat a dos concursos de creditors: un de continuïtat i l'últim de liquidació.

Precisament, una cosa que no entenen els treballadors és que l'empresa hagi acabat liquidant quan en el concurs de creditors el grup Nissan-Renault va expressar la seva predisposició a acceptar el projecte que suposava el manteniment del 75% de la plantilla d'Utymat i de l'activitat a les instal·lacions de Santa Margarida i els Monjos. Els empleats d'Utymat se senten dolguts i «indignats» davant la decisió de la Generalitat de concedir ajuts a Nissan per salvar els llocs de treball, una empresa que, al final del procés ha acabat competint amb el seu proveïdor –Utymat–. I, en canvi, en el cas d'empreses petites la resposta és completament diferent, al·lega el comitè d'empresa en un manifest lliurat a la Generalitat el dia 11 passat.

Els treballadors d'Utymat van anar a la plaça Sant Jaume per fer palesa novament la seva situació i la indignació que senten. En l'últim any, les protestes a la plaça Sant Jaume s'han anat repetint. «No es pot admetre que amb els diners de tots, es col·loquin les grans empreses en posicions privilegiades i que això suposi el desmantellament de les empreses més petites», diu el manifest.

El tancament definitiu d'Utymat es produeix en el mateix moment que Calsonic, una altra empresa del sector de l'automòbil de Santa Margarida i els Monjos, ha anunciat la desaparició de 140 llocs de treball. Això, en un moment en què a l'Alt Penedès bona part de les indústries es dediquen a aquest sector o estan en situacions crítiques des del punt de vista econòmic, no deixa en bona posició a l'hora de trobar feina els treballadors que es queden a l'atur. Es resignen les administracions davant d'aquesta situació? S'han de resignar els treballadors? La resignació no és el camí de la solució. Per això, el comitè reclama l'acció de les diferents conselleries de la Generalitat per trobar solucions ràpides.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.