Economia

El PIB creixerà un 2,7% el 2017, segons la Cambra

La institució vol que es creïn 16.000 noves empreses per reduir l'atur fins al 7%

A pesar de les incerteses en l'entorn polític i internacional –producte del temut triplet format per l'augment del preu del cru, i les victòries de Trump i el Brexit–, la Cambra de Comerç de Barcelona espera un primer trimestre de l'any estable, amb un creixement del 2,7% del PIB, un ritme aplicable al conjunt de l'exercici, segons el darrer informe de conjuntura de la institució presentat ahir. Això és així, explica el seu president, Miquel Valls, “perquè l'augment de la demanda interna compensa aquests efectes d'incertesa”. L'informe de la Cambra registra un alentiment en el ritme de creixement, que va ser, indica, del 3,3% per al conjunt del 2016, però del 2,9% per al quart trimestre de l'any, si bé Catalunya manté un dinamisme superior al de la zona euro i al de la mitjana estatal.

El consum intern està sent el principal motor del creixement econòmic, animat també per les millors perspectives laborals. La Cambra constata, a més, que a pesar de la recuperació dels sectors de la construcció i de la indústria, aquests encara queden lluny dels volums previs a la crisi, i deixen de moment el principal dinamisme al sector serveis, amb el turisme al capdavant.

L'informe de conjuntura de la Cambra també dibuixa l'escenari necessari per reduir la taxa d'atur fins al 7% el 2020. Per a això cal, indica, que en aquests tres anys es creïn 16.000 empreses noves a Catalunya, i que el teixit empresarial guanyi dimensió, fins a una ràtio de 8,9 assalariats per companyia (actualment està en 8,7). La Cambra també assenyala la conveniència d'un augment dels salaris del 0,4%, en línia amb l'increment de la productivitat, “el que ens permet tenir un escenari on no perdrem competitivitat però anirem recuperant la capacitat adquisitiva”, destaca Valls.

Segons l'informe de la Cambra, des del 2013 Catalunya ha recuperat gairebé una tercera part dels 611.700 llocs de treball perduts entre el 2008 i el 2013. Respecte a l'escenari polític a Catalunya i el possible avançament del referèndum, Valls va destacar que la posició de la Cambra és que “qualsevol acord ha de ser legal i acordat amb el govern de l'Estat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia