medi ambient
La revisió del projecte de la pedrera d'Estaràs, a l'aire
Territori assegura que “no es pot dur a terme”, com preveu la resolució del Parlament, i que ja li ha atorgat la llicència d'explotació
Ajuntament i plataforma denuncien el “silenci” del govern
La resolució del Parlament de Catalunya en què s'insta el govern a “reconsiderar” l'autorització a l'empresa Xaviker per explotar una pedrera de 26 hectàrees a Estaràs (Segarra) pot quedar en paper mullat.
L'acord de la cambra catalana instava el govern, el 26 d'octubre passat, a deixar en suspens l'autorització ambiental mentre no es revisessin tots els impactes ambientals, urbanístics i socials de la pedrera. També considerava insuficients les fiances aportades per l'empresa i reclamava obrir dos mesos d'audiència amb l'Ajuntament i els veïns per recollir al·legacions. Al seu moment, no es van poder recollir, ja que l'expedient es va arxivar inicialment per incompatibilitat urbanística. Malgrat que el govern encara té fins a finals d'aquest mes per respondre a la resolució parlamentària, els intents del consistori i els veïns per saber com complirà Territori aquesta resolució han estat infructuosos.
L'alcalde d'Estaràs, Ramon Torné, considera “vergonyós” el silenci del govern. “Hem demanat reunions, fins i tot per escrit, al conseller Rull, i ni ens han respost.” Ni Territori ni la conselleria d'Empresa han respost a les cartes de la plataforma Defensem el Paisatge d'Alta-Riba i la Segarra enviades al novembre i a finals de gener en què se les instava a “complir” la resolució del Parlament. El 24 de gener passat, l'entitat va demanar l'empara al Síndic de Greuges perquè faci de “mitjancer” tot denunciant-ne el “silenci administratiu”.
La conselleria de Territori, a preguntes d'aquest diari, afirma que la resolució ambiental, concedida ara fa un any a l'empresa arran d'una sentència judicial, ja “incorpora les mesures per corregir i minimitzar els impactes”. Respecte a la proposta d'audiència als veïns i l'Ajuntament, “amb el canvi normatiu les activitats extractives ja no estan sotmeses a autorització ambiental integrada i per tant aquest tràmit no es pot dur a terme”. A més, assegura que els serveis territorials del Departament d'Empresa i Coneixement van resoldre l'agost passat atorgar l'autorització d'explotació. Respecte a això, l'alcalde afirma: “Ningú ens ho havia comunicat i, tot i que ara ho hem preguntat, el govern no ens respon.” De moment, Xaviker no s'ha adreçat al consistori, on ha de demanar llicència d'obres per la tanca perimetral.
La diputada Hortènsia Grau (CSQP) també desconeixia l'autorització d'explotació, aprovada dos mesos abans de la resolució parlamentària que el seu grup va impulsar. “Tampoc entenem per què no responen ni a l'Ajuntament. Tenen un mandat del Parlament.” Aquesta setmana CSQP ha reclamat veure l'autorització d'explotació a Xaviker.