Inveslar finançarà promocions de blocs de pisos a Barcelona
Els primers passos de la firma de micromecenatge a la ciutat han estat la compra d'habitatges individuals
La firma de micromecenatge immobiliari Inveslar està a punt de tancar la participació en el finançament de la que serà la seva primera promocions de blocs de pisos a Barcelona; resta per saber si serà de nova construcció o la rehabilitació integral d'un edifici (s'estudien totes dues opcions). L'operació, que es concretarà en les pròximes setmanes, significa un salt d'escala de la firma de micromecenatge immobiliari nascuda a l'Escala encara no fa un any (abril del 2016). Des del desembarcament d'Inveslar a la capital catalana, les operacions s'han centrat en la compra d'habitatges individuals en zones consolidades de diferents barris de la ciutat. Per a Dídac Figueras, un dels tres fundadors d'Inveslar, aquesta ràpida progressió confirma que hi havia ganes de propostes d'aquest tipus: “Fins ara invertir en immobles estava limitat a un grup reduït de persones, propostes com la nostra de democratitzar el sector donen resposta a una demanda que estava latent”, explica. El micromecenatge obre la porta a participar en operacions a partir de cent euros, tot i que la més freqüent és d'uns 2.200 euros. També és un instrument més per diversificar la inversió.
Rondes.
Tot i que volen imprimir un ritme de creixement digerible, tot ha anat molt ràpid des que tres amics, Carles Serradell, franquiciat d'Engel & Völkers a la Costa Brava, Robert Stoelzaed, programador, i Dídac Figueras, publicista expert en comerç electrònic, van decidir reproduir a Catalunya un tipus de fintech amb èxit demostrat als Estats Units, Regne Unit i França. Els perfils professionals complementaris dels fundadors els han fet ser autosuficients des de l'inici de l'empresa. Les primeres operacions es van fer a la Costa Brava i poden vantar-se d'haver fet la primera i la segona desinversió de l'Estat espanyol, “això ens va posar en lideratge absolut”, s'atreveix a dir Figueras.
En el crowdfunding immobiliari els rendiments per als inversors s'obtenen dels ingressos derivats del lloguer dels habitatges i de les plusvàlues per la venda final. Una de les claus del negoci és la selecció de les operacions: “N'analitzem entre cinc i deu cada dia”, explica Figueras. Tenen en compte aspectes com ara la ubicació de l'immoble, la qualitat i altres elements menys objectivables, com la llum del sol o si la zona és tranquil·la. Són garanties de rendibilitat però també de protecció contra les oscil·lacions del mercat.
De moment, ja han fet set operacions per un valor total d'1,2 milions d'euros i confien arribar al primer any amb un volum de 3,5 milions i al segon any, amb 16 milions. La taxa interna de retorn de la inversió és d'un 10%: “Si en sis mesos aconseguim un 5% venem perquè la liquiditat és un factor a tenir en compte”, subratlla.
Per cada operació immobiliària es munta una SL a la qual s'incorporen els inversors com a socis. Quan es ven el pis, la SL es liquida. Com que totes les gestions es fan per internet, la mateixa feina comporta que hi hagi tres socis que tres-cents.
Els fundadors defensen l'ètica del crowdfunding immobiliari: “És la democratització d'un sector fins ara molt tirànic; nosaltres no donarem suport a operacions que siguin atemptats urbanístics perquè els inversors diran que no”, explica.
Inveslar ja pensa a replicar el model en altres ciutats: “Primer hem de créixer molt a Barcelona, però el salt serà ràpid primer a l'estat i després a fora, cap al 2018”.