Economia

Els empresaris de l'Anoia tracen el seu full de ruta futur

Un informe elaborat a partir de trobades amb 350 empresaris exposa les fortaleses i debilitats del teixit econòmic de la comarca

La falta de personal format i les dificultats per atraure professionals, dos punts febles

El món social i econòmic de la comarca de l'Anoia es va aplegar ahir al Teatre Municipal l'Ateneu d'Igualada, en l'acte de presentació de les conclusions i propostes sorgides del Fòrum Empresarial de l'Anoia, disset trobades sectorials i territorials que han aplegat 350 empreses de la comarca durant el 2016.

La Unió Empresarial de l'Anoia ha liderat el procés i el seu president, Blai Paco, exposava ahir que la comarca “és un territori amb molt potencial” que ha de guanyar visibilitat i que cal “fer aflorar sectors importants que passen desapercebuts” com ara el de les TIC i el del paper.

Un territori competitiu

Entre les conclusions del fòrum es destaca l'atractiu de l'Anoia per la seva situació geogràfica i per la competitivitat del preu del seu sòl industrial. Ara bé, aquest sòl sovint està massa fragmentat i no es disposa de parcel·les grans, motiu pel qual es perden inversions.

En l'informe s'exposa la preocupació del teixit econòmic per “la reducció progressiva de capitalitat d'Igualada vers municipis com Martorell o Vilafranca del Penedès”. Una de les mesures que es proposen és que els municipis de la Conca d'Òdena treballin “de manera coordinada i amb la convicció d'actuar com un sol municipi”. En aquesta línia, l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, va anunciar una trobada entre els batlles de la conurbació per fer possible la creació de les grans parcel·les que demanda el mercat.

Els empresaris també reclamen accés a la fibra òptica als diferents polígons industrials, una millor connexió ferroviària, la millora de l'A-2, el desdoblament de la C-15 i l'acabament del quart cinturó per descongestionar la carretera B-224.

L'Anoia és la tercera comarca amb l'economia més diversificada del país, amb un 37,2% del PIB generat per la indústria.El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va assenyalar que és la indústria la que ha permès resistir la crisi.

Falta de mà d'obra

Un dels problemes que s'han exposat des de tots els sectors és la dificultat per trobar personal especialitzat a la comarca i per atraure personal de fora. Les males comunicacions i la diferència salarial respecte a l'entorn metropolità afavoreixen la fugida de talent i en dificulten l'atracció i retenció.

LA XIFRA

32.086
treballadors
hi havia a l'Anoia el juny del 2016.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

HABITATGE

Més de mil euros de lloguer per un pis a dotze pobles del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Els esports nàutics atrauen més turisme estranger a Barcelona

Barcelona

ITC guanya potència amb l’entrada en el grup Verder

Santa Perpetua de Mogoda
Carmen Sánchez
Directora del Consorci de teràpies digitals DTx

“«Start-ups» de noves teràpies digitals han hagut de marxar”

Barcelona

Sense ensurts en l’estratègia a borsa d’aquí a final d’any

Barcelona
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona