L'elevat nombre de paradistes morosos fa tancar el Mercat Central de Valls
Els comerciants d'aquesta superfície anuncien la finalització del servei per després de les festes de Nadal
Una peixateria, una xarcuteria, una carnisseria, una fleca, una pesca salada, una polleria i verduleria. Cinc comerciants mantenen oberts els set únics comerços que continuen en actiu a les catorze parades que ocupen al mercat central. La resta –seixanta-vuit– han anat baixant la persiana de manera progressiva, i després de les festes de Nadal ja no hi quedarà ningú, perquè «el mercat tancarà les portes», tal com han anunciat els pocs comerciants que hi queden. «Tanquem perquè els que ja tenen tancat no paguen les despeses de manteniment, i nosaltres ha arribat un punt que ja no ens podem fer càrrec de les despeses dels altres», diu Mercè Ferré, propietària d'una xarcuteria. Cada paradista paga una quota mensual d'uns 50 euros, la qual engloba l'assegurança, la neteja, la revisió dels ascensors i la despesa energètica; i la comunitat de propietaris del mercat estima en prop de 100.000 euros el deute que acumulen els rebuts impagats.
El conflicte ja fa anys que va entrar en la via judicial, «però el sistema és molt lent i no ens han aclarit res», afirma una de les botigueres. El lletrat que representa la comunitat de propietaris d'aquestes instal·lacions explica que en el procés es donen situacions diferents: «Hi ha morosos que ho són de fa poc temps i, per tant, el litigi encara no s'ha resolt. Hi ha altres casos en què les parades pertanyen a societats de Reus i Tarragona, a les quals ja els han estat embargades les parades, però això no és suficient perquè els botiguers el que necessiten són els diners per poder satisfer els pagaments.» El procés hauria de continuar amb una subhasta pública de les parades embargades, «però la comunitat de propietaris no ho ha autoritzat», aclareix l'advocat. El lletrat considera, però, que aquesta operació no seria efectiva «perquè és poc probable que algú volgués comprar alguna d'aquestes parades».
El Mercat Central de Valls va obrir les portes fa vint-i-vuit anys, i en la fase inicial va viure uns moments de gran activitat, però la implantació de grans superfícies va afectar negativament el recinte. Alguns clients consideren que «el poble mai no ha sabut valorar el gran avantatge que suposa tenir un mercat cobert, amb aparcament gratuït», i molts consideren que la solució de continuïtat del mercat central hauria estat «la municipalització, tal com s'ha fet en altres ciutats».
Els botiguers afectats ja busquen alternatives
a.estalloEls propietaris de la polleria, Pere i Griselda, volen mantenir el seu negoci i ho faran molt a prop, a la mateixa carretera de Montblanc on hi ha el mercat central, a pocs metres de distància, en un local tancat des de fa anys i que havia estat una bacallaneria. El tarragoní Eduard Torné, el peixater que fa sis anys va arribar al mercat, ja tenia pensat marxar del recinte abans que se n'anunciés el tancament i ha trobat un local al carrer Miralbosc, on ja hi havia una peixateria. «Sempre m'havia adonat que la gent era reticent a entrar al mercat central; la gent no ha valorat prou aquest servei», afirma. Mercè Ferré, la xarcutera, reobrirà un establiment que ja va tenir operatiu al carrer de Sant Antoni, mentre que per a Mari Carme Calduch, propietària de la pesca salada i d'una fleca, el futur és una mica més complicat: «Quan tanquem les portes em faltarà un any i mig per jubilar-me. Encara no tinc solucionat el tema del meu futur laboral», conclou.