Economia

L'automoció preveu 2.000 nous contractes aquest any

El CIAC, el clúster del sector, estima que el 2017 mantindrà la tendència positiva en la producció de vehicles i components

Creu que el vehicle verd viurà la primera gran onada de creixement

És un moment dolç per a la indústria de l'automoció. El clúster català que aplega les empreses (180 en el tancament del 2016) del sector el CIAC, espera que el 2017 consolidi el creixement de la indústria –que sumarà així el 8è any en positiu– amb un increment de producció de vehicles del 4% i de components del 6%.

Aquesta major producció es traduirà, a més, en un augment de l'ocupació, amb 2.000 noves contractacions: “La indústria va bé i cal aprofitar aquesta moral alta per tirar endavant projectes i fer inversions”, destaca el president del CIAC, Vicenç Aguilera.

Els nous reptes de la connectivitat, el cotxe autònom i el vehicle verd són els eixos on s'ha de concentrar aquesta innovació, i en aquest sentit el CIAC espera que aquest 2017 sigui l'any que finalment despunti el vehicle elèctric, perquè, segons Aguilera, “ara els productes comencen a ser més atractius perquè tenen més autonomia i s'espera una certa explosió de nous models”.

L'any passat, la venda de vehicles elèctrics no va arribar a les 5.000 unitats, xifres que aquest any es podrien disparar un 90%, diu el CIAC, tot i que Aguilera reconeix que encara són xifres menors. En tot cas, el president del clúster té clar que la xarxa de recàrrega serà interior, als pàrquings dels edificis, més que no pas exterior, “aquesta ha de quedar per a les emergències però la base ha de ser l'altra”.

El CIAC treballa en una trentena de projectes que engloben iniciatives com ara el Catalonia Living Lab, que vol atreure fabricants que vinguin a provar models autònoms a Catalunya o la reivindicació del corredor mediterrani, “un element clau perquè els costos logístics ja són més importants que els de la mà d'obra”, explica Aguilar. Un altre objectiu és atreure nova producció. El CIAC té converses obertes i, tot i que Aguilar encara no confirma cap projecte concret, afirma que Catalunya està ben posicionada.

L'any passat, la indústria catalana va consolidar el seu paper de motor del sector a l'Estat i va liderar la producció amb 555.000 dels 2,88 milions de vehicles fabricats a l'Estat i amb la planta de Seat com a líder. Entre Seat i Nissan sumen 18.000 dels 90.000 treballadors que l'automoció aglutina a Catalunya, amb un pes al PIB entorn del 7% i d'un 15% en el global de les exportacions: “Som el territori amb més fabricació de vehicles, més R+D, i més components”, indica Aguilera.

LA FRASE

La indústria va bé i cal aprofitar aquesta moral alta per tirar endavant projectes i fer inversions
Vicenç Aguilera
president del clúster de la indústria d'automoció (CIAC)

LES XIFRES

180
empreses associades
és el balanç del CIAC en el tancament del 2016, tot i que aquest any preveu arribar a les 200.
4
per cent
preveu que creixi la producció de vehicles a Catalunya durant aquest exercici, i un 6% la dels components.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia