Economia

La cooperativa de la Canonja ven patrimoni per salvar el deute

La manca de liquiditat ha obligat la secció de crèdit a restringir els reintegraments

L'Ajuntament estudia comprar dos immobles de l'entitat agrícola per ajudar a solucionar els greus problemes econòmics

Un deute econòmic que vorejaria els dos milions d'euros i una falta de liquiditat, agreujada els darrers dies per la retirada massiva de diners per part dels impositors, han provocat un corralito a la secció de crèdit de la Cooperativa Agrícola de la Canonja. La delicada situació que plana sobre l'entitat s'ha precipitat aquesta setmana, quan els rumors sobre els greus problemes econòmics de l'entitat que s'han anat escampant al poble han fet que diversos impositors anessin a retirar els seus dipòsits –fins a mig milió d'euros–, fet que ha obligat la secció de crèdit a restringir els reintegraments. Una operació de compravenda del seu patrimoni és a hores d'ara la solució més viable: l'Ajuntament estudia adquirir dos dels immobles de la cooperativa per sanejar els comptes.

Fa dues setmanes que els responsables de la cooperativa, presidida per Josep Maria Veciana, es van reunir amb l'alcalde, Roc Muñoz, per exposar-li la fallida econòmica. El batlle es va avenir a estudiar la compra de patrimoni de l'entitat, concretament l'edifici de la secció de crèdit i el del molí d'oli. “L'Ajuntament no pot ajudar econòmicament una entitat privada si no té a veure amb l'adquisició de patrimoni”, afirma Muñoz, que va indicar que ara estan elaborant els informes tècnics i jurídics. Un cop enllestits, el consistori prendrà la decisió sobre si compra els dos immobles i per quants diners. Però el batlle avisa: “No arribarem ni de bon tros als dos milions d'euros.” Es preveu que dilluns o dimarts el consistori resolgui la decisió sobre la compravenda. Si es fes efectiva suposaria “la fi de l'activitat” d'aquesta cooperativa que es dedica a la producció d'oli d'oliva.

Ahir, igual que en els darrers dies, a totes les persones que anaven a retirar diners se'ls alertava que només podien treure petites quantitats. “A la gent que hi té una nòmina o una pensió els donem el mínim, però treure quantitats grans o tots els diners, no”, explicava una de les responsables de l'oficina. El president de l'entitat, Josep Maria Veciana, en declaracions a ACN, va garantir que la voluntat és “anar-ho pagant quasi tot, o tot el que puguem”. “Esperem que la situació millorarà del tot”, hi va afegir. Ahir mateix els responsables de la secció de crèdit es van reunir amb tècnics del Departament d'Economia per mantenir-los informats. Està previst que a començament de la setmana que ve hi hagi més reunions amb els departaments d'Economia i Agricultura de la Generalitat.

LA XIFRA

600
impositors,
aproximadament, té la secció de crèdit de la Cooperativa Agrícola de la Canonja.

“No pensàvem que fos tan greu i immediat”

Amb precedents com els de les cooperatives de Cambrils i de l'Aldea, quan van començar a circular rumors sobre els problemes econòmics de la secció de crèdit de la Canonja tot es va precipitar: una gran part dels prop de 600 impositors van anar a retirar els dipòsits, i van agreujar el problema de la falta de liquiditat. “Tot s'ha disparat de forma molt ràpida; fa temps que sentíem comentaris però ningú no pensava que fos tan greu ni tan immediat”, va afirmar ahir l'alcalde, que va qualificar la situació de “daltabaix important” per al poble. “Ens preocupen els impositors i la gent que hi té els diners; hi ha molta gent gran i d'alguns en coneixem les particularitats; això ens neguiteja”, va dir. Muñoz va remarcar que, malgrat tot, el de la Canonja és un ajuntament sanejat econòmicament, fet que pot ajudar a resoldre la situació de l'entitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.