la contra
«Hem de pair-ho i mantenir-la»
El restaurant de l'hotel Villa Retiro de Xerta, Torreó de l'Indià, ha estat guardonat amb una estrella Michelin i és el primer de les Terres de l'Ebre que rep aquesta distinció
Sorpresos i plenament satisfets. Així és com se senten el director de l'hotel Villa Retiro de Xerta, Joaquim López, i el xef del Torreó de l'Indià, el restaurant d'aquest hotel de cinc estrelles, Francesc López, després de conèixer que el seu establiment ha estat inclòs en la guia Michelin 2010 amb una estrella. Tot i que quan va obrir les portes fa poc més de tres anys, entre els seus objectius hi havia obtenir una estrella Michelin, poc s'esperaven que aquesta distinció arribaria tan de pressa. «No ens ho esperàvem, la veritat és que vaig mirar quins eren els restaurants que aconseguien una estrella Michelin per curiositat i la meua sorpresa va ser veure que l'obteníem nosaltres», va explicar ahir Joaquim López. Pels responsables del Torreó de l'Indià, l'estrella Michelin significa un premi a la feina i l'esforç. «Ja són tres anys en plena dedicació a aquest negoci, treballant dia i nit, i el fet d'estar a la guia Michelin és un reconeixement», va dir López, que admet també que hi ha molts altres professionals que s'hi deixen la pell però no aconsegueixen aquesta distinció. «Ara hem de pair-ho i mantenir-la», va assenyalar el director de l'hotel, amb relació al futur.
Durant el darrer any almenys en una ocasió un inspector de la guia Michelin ha estat al restaurant de Villa Retiro. «Sabem que va venir un inspector perquè després de fer l'àpat es va identificar, però ben segur que d'altres vegades n'han vingut, han pres les seues notes i no ens ho han comunicat», va explicar López. El Torreó de l'Indià ofereix una cuina catalana, amb tocs afrancesats i que es basa en productes de la terra amb pinzellades de tècniques de cuina innovadores com ara les esferificacions i les escumes. El xef, que té només 25 anys, es va formar a l'escola d'hostaleria Hofmann de Barcelona, posteriorment a Alain Ducasse Formation i, finalment, al restaurant de l'hotel Plaza Athénée de París, reconegut amb tres estrelles Michelin. Després de la seua estada a París va iniciar el negoci familiar amb el seu germà i van emprendre l'aventura de Villa Retiro, un hotel de luxe situat en un edifici colonial de final del segle XIX, obra de l'arquitecte Josep Fontserè, mestre de Gaudí. Actualment, el restaurant disposa de tres sales amb capacitat per a 40 comensals, però estan treballant per disposar d'un saló de grans dimensions, per poder acollir 500 persones. «La crisi ens afecta com a tothom, però hem apostat per les convencions i intentem superar-la», va dir López.
El Torreó de l'Indià s'ha convertit en el primer restaurant de les Terres de l'Ebre amb una estrella en la guia Michelin. Fins ara només el restaurant Casa Amaré de Roquetes havia aconseguit la distinció de Big Gourmand en la prestigiosa guia. En el cas del Camp de Tarragona, també tenen una estrella Michelin els restaurants de Cambrils Can Bosch i Rincón de Diego. El 2010 també s'incorporen a la guia Michelin amb una estrella el restaurant Enoteca, de l'Hotel Arts de Barcelona; el Bo.tic de Corçà (Baix Empordà) i la Fonda Xesc, de Gombrèn (Ripollès). En total, els restaurants catalans sumen 60 estrelles en la guia Michelin 2010 i n'obtenen 11 més respecte l'edició anterior.
Entre els restaurants que guanyen estrelles, destaquen El Celler de Can Roca, que passa de dues a tenir-ne tres; el restaurant Lasarte de l'hotel Comtes de Barcelona, que en guanya una i ara en tindrà dues; i Les Cols, d'Olot, que també n'afegeix una a la que ja tenia. D'aquesta manera, El Celler de Can Roca aconsegueix la màxima distinció i s'afegeix, amb tres estrelles, a El Bulli, de Ferran Adrià; a El Racó de Can Fabes, de Santi Santamaria, i al Sant Pau, de Carme Ruscalleda. També han estat distingits els restaurants de Santi Santamaria, Sergi Arola i Ramon Freixa de Madrid.