Comencen a aixecar les restriccions per la grip aviària
De moment, és en el radi de deu quilòmetres d'on es va trobar la cigonya infectada als Aiguamolls de l'Empordà
Ahir es van perfilar els ajuts a les granges afectades
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha aixecat les restriccions al moviment d'aus de corral a la zona restringida pel primer focus d'influència aviària que es va detectar en una cigonya morta als Aiguamolls de l'Empordà. Tal com preveu la normativa, el departament ha aixecat la immobilització quinze dies després de la notificació oficial del focus del virus H5N8 en la zona de protecció de 10 quilòmetres però en la de tres les restriccions continuaran vigents fins al 14 de març, quan es compliran els 21 dies prescriptius.
Això sí, Agricultura mantindrà la resta de mesures que es van implantar amb la detecció dels focus de grip aviària, com ara la prohibició de caçar aus salvatges, la celebració de fires, mercats o la cria d'aus de corral a l'aire lliure. Aquestes limitacions s'allargaran fins al 23 de març. La resta de zones afectades pel segon focus en explotacions d'ànecs (nou a la demarcació de Girona i un al Vallès Oriental) continuen sota estricta vigilància i control.
El primer cas
La detecció del primer focus de grip aviària a la zona dels Aiguamolls de l'Empordà va fer encendre totes les alarmes i va obligar a activar un pla d'emergència. El protocol estableix un radi de protecció d'entre tres i deu quilòmetres en el qual l'aviram queda immobilitzat. En el primer dels casos, la mesura és preceptiva durant 21 dies des de la detecció del focus i, en el segon, durant dues setmanes. Agricultura va activar l'alerta el 21 de febrer i, quinze dies després, ha aixecat les mesures de restricció en el radi de deu quilòmetres perquè no hi ha trobat indicis de més casos. Ara les granges que hi ha a l'Armentera, l'Escala, el Far d'Empordà, Figueres, Fortià, Palau-saverdera, Pau, Peralada, Riumors, Roses, Siurana, Vila-sacra, Vilamacolum i Vilamalla podran tornar a moure els seus animals. En canvi, les tres explotacions declarades dins el perímetre d'entre zero i tres quilòmetres hauran d'esperar fins al 14 de març. “Ara són 42 les explotacions que ja poden treballar amb normalitat perquè no estan immobilitzades”, va explicar la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Teresa Masjuan, que ahir va ser a Girona per fer una trobada amb el sector.
Controls en el 2n focus
Pel que fa a les zones afectades pel segon focus de grip aviària detectat al terme municipal de Sant Gregori, el Departament les “manté sota estricta vigilància i control”, segons va assegurar Masjuan. En aquest sentit, en els darrers dies s'han reforçat els controls i les inspeccions a les granges on es crien aus de corral per a l'autoconsum que estan situades dins els radis afectats, per garantir que es compleixen totes les mesures de bioseguretat establertes. Especialment pel que fa al confinament de les aus. En total, hi ha nou granges afectades a les comarques gironines i una al Vallès Oriental. Aquest segon focus va obligar a sacrificar més de 24.000 aus.
Les exportacions d'aus
El Departament d'Agricultura tem que la detecció de grip aviària a les comarques gironines i al Vallès Oriental faci baixar les exportacions de carn i ous. La directora general d'Agricultura va comentar que l'aixecament de les restriccions a les granges de la zona d'influència dels Aiguamolls de l'Empordà és un símptoma que s'està tornant “a la normalitat”. Tot i que s'acabin aixecant totalment les restriccions i es declari la zona lliure de grip aviària, Masjuan va ressaltar que les exportacions poden acabar ressentint-se perquè cada país defineix el temps que ha de passar abans de tornar a comprar carn d'au, ous i ous per incubar catalans, i els productors es podrien trobar amb restriccions per vendre en alguns mercats.
Per això, la directora general insta la Unió Europea, els productors i les administracions del país a treballar plegats per minimitzar aquestes possibles conseqüències. “L'impacte econòmic que també ens preocupa és el que pot tenir en la comercialització a països tercers, per això la Unió Europea i tots plegats hem de fer feina perquè l'impacte sigui mínim”, va comentar.
En la reunió d'ahir amb els productors, Agricultura tenia previst posar sobre la taula les indemnitzacions que estan perfilant per a les explotacions on han hagut de sacrificar animals. “Tenim imports treballats, però no els podem fer públics fins que tinguem el vistiplau definitiu de la UE”, va dir. De moment, aquestes indemnitzacions seran només per als productors amb bestiar infectat –i que van haver de sacrificar–, tot i que, si es considera necessari, no descarten acabar obrint altres línies d'ajudes per a aquells que han tingut els animals immobilitzats.