Economia

medi ambient

predicció de pedregades

Desenvolupen un sistema que permet preveure pedregades

Tècnics del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) han desenvolupat un sistema que permet preveure pedregades i fenòmens climatològics adversos associats a les tempestes com fortes ventades o fins i tot petits tornados. Es tracta del 'Ligthning Jump', una eina que es va desenvolupar als EUA i el SMC l'han adaptat a les necessitats de Catalunya, que va ser presentada ahir en una jornada tècnica de la 145a Fira de Sant Josep de Mollerussa.

Segons un dels impulsors d'aquest sistema, Tomeu Rigo, la predicció es fa través de les dades que es registren de les tempestes en relació a l'activitat elèctrica que generen i quan hi ha ''un creixement molt sobtat'' dels llamps, mitjançant un algoritme es poden fer les prediccions amb un marge de temps que va des de la mitja hora fins a les dues hores. Aquest sistema està en fase pilot i és d'us intern per als tècnics del Meteocat tot i que l'objectiu és fer-lo servir ja en la propera campanya d'estiu per tal de facilitar el sistema d'avisos de risc en les tempestes. El director del SMC, Oriol Puig, va remarcar la importància d'aquesta eina per al sector agrícola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia