Economia

municipal

urbanisme

Un any d'oportunitat per repensar Empuriabrava

Arranca la celebració dels 50 anys de la marina amb la mirada posada en el futur

La integració en l'entorn natural, cultural i patrimonial serà el principal objectiu

La celebració dels 50 anys servirà per corregir el que no s'ha fet bé

Cinquanta anys després d'haver simbolitzat el model turístic d'urbanisme desenfrenat a la Costa Brava, Empuriabrava vol fer el pas per esdevenir una marina residencial de turisme sostenible, que pugui ser un referent internacional de qualitat. Aquest és l'enfocament que l'alcalde de Castelló d'Empúries, Salvi Güell, i la vicepresidenta del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Marta Felip, van voler donar ahir amb el tret de sortida de la celebració dels 50 anys de la marina. El fet que el municipi i el patronat col·laborin en aquest any de celebració és el doble reconeixement d'una realitat: Empuriabrava és avui un pol turístic innegable per al conjunt de la demarcació, però cal afrontar el seu futur i la seva adaptació: “Empuriabrava es va fer com es va fer i hem de saber corregir el que no s'ha fet bé“, diu Güell.

Integració en l'entorn

Segons l'alcalde, la reconversió ja està en marxa amb la redefinició de la marina com a destinació de turisme familiar i esportiu (amb la presència, per exemple, de l'Sky Dive Empuriabrava i el túnel del vent); però s'ha de reforçar aquesta transformació integrant aquest pol turístic als altres atractius turístics de l'entorn, que són el parc natural dels Aiguamolls, i el patrimoni històric i cultural de Castelló d'Empúries i del conjunt de la comarca. Per aprofundir en aquesta necessària reconversió, la celebració dels 50 anys inclourà una jornada professional titulada Nous reptes del model de turisme sostenible a la Costa Brava. Aquest fòrum, organitzat pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona, analitzarà cap a on van les marines residencials amb vocació turística, i Empuriabrava especialment. En aquesta jornada –que es farà a l'octubre– intervindran experts internacionals que debatran sobre les destinacions turístiques madures i els processos de reconversió de les marines residencials. També s'hi presentarà el procés en curs a Lloret de Mar per redefinir el seu model turístic.

Gestió dels canals

A banda d'aquests aspectes, Salvi Güell també confia que aquest 2017 es podrà desencallar un dels últims temes pendents de la marina, la gestió dels canals d'Empuriabrava. L'alcalde recalca que les negociacions a tres bandes –entre l'Ajuntament, la Generalitat i la concessionària privada– van avançant en el sentit de transferir al municipi el manteniment i la neteja dels canals, que s'haurà de finançar mitjançant una taxa municipal dels usuaris.

El nou atermenament de les finques de la marina també queda per fer, però sobre aquest aspecte l'alcalde considera que la modificació de la llei de costes ha estat beneficiosa perquè ha permès donar garanties als propietaris i millorar la percepció que té la gent de la marina. Pel que fa a l'evolució urbanística, Güell considera que el municipi està fent els deures amb la remodelació en curs del passeig marítim i la millora dels carrers. Tret d'obres de millora, no es preveuen noves operacions urbanístiques, i en tot cas “si alguna cosa falta avui a Empuriabrava –diu Güell– són hotels”. Preguntat sobre la degradació d'alguns sectors –com el del complex Delta Muga–, l'alcalde respon que, tractant-se d'edificis privats, l'única possibilitat d'actuació del municipi és intervenir en la millora d'aquest entorn, com s'està fent a la zona del passeig.

04/10/17
Una jornada professional
organitzada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona debatrà el futur de les marines residencials.

LES DATES

26/06/67
S'aprova el pla parcial d'Empuriabrava
que correspon al primer permís d'obres. És la data triada per celebrar 50 anys de la marina.

Blues Brothers, Comediants, gastronomia i ‘mappings'

E.C

La programació més lúdica dels 50 anys d'Empuriabrava inclourà més de 130 activitats que s'aniran desenvolupant al llarg de l'any i al ritme de les temporades. L'hivern ha coincidit amb la preparació i planificació dels actes i la primavera s'enfocarà en la memòria de la marina, amb la inauguració de l'exposició 50 anys d'Empuriabrava (7 d'abril). Entre els actes més destacats d'aquesta primera part, hi ha el sopar commemoratiu (al juny) que tindrà lloc a l'hotel Port Salins i que anirà a càrrec dels tres restaurants amb estrella Michelin de la badia: Miramar, de Llançà: Els Brancs, de Roses, i Empòrium, de Castelló. Unes jornades gastronòmiques de les cuines del món que conviuen a Empuriabrava, BravaTast, completaran aquest apartat (del 5 al 7 de maig). Els aspectes més festius i musicals començaran entorn de Sant Joan i la revetlla amb focs artificials, concerts (amb una actuació que s'anuncia de primera fila però que es manté secreta per ara) i la presentació de la banda sonora dels 50 anys, a càrrec del músic Marc Timó.

L'estiu serà dedicat a l'esplendor turística (anys 80 i 90). Entre aquests actes destaca un mapping musical (diverses sessions al juliol), una cercavila dels 50 anys amb Comediants i les entitats del municipi (15 de juliol), un piromusical, una festa de record de la històrica discoteca Octopussy, i un gran concert gratuït d'aniversari amb l'actuació de The Original Blues Brothers (19 d'agost). Aquesta part musical es tancarà amb la celebració del primer Festival Nàutic Jazz (agost).

La tardor es dedicarà a la desestacionalització i la integració en l'entorn amb, entre altres actes, un cens d'aus als canals i el fòrum de reflexió sobre el futur de la marina. La programació d'aniversari es tancarà al novembre.

Demà passat, diumenge, el tret de sortida d'aquesta programació serà donat per una trentena de llaguts que participaran en el primer descens dels canals d'Empuriabrava, que constituirà també la 3a Regata de Llaüt Mediterrani 2017. Aquest primer acte tindrà lloc de les 9.30 a les 12.30, amb sortida al llac de Sant Maurici i arribada a Capitania.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

La CUP llença un espot per denunciar la massificació turística a Catalunya

barcelona
BEGUR

Reclamen la readmissió del delegat dels treballadors d’Innova Coptalia

BEGUR
economia

Els treballadors de la planta de compostatge de Botarell faran vaga indefinida a partir del 23 d’agost

Botarell

Els preus es contenen amb un creixement interanual del 2,7% al juliol

GIRONA
economia

La inflació baixa gràcies a l’electricitat i els aliments

barcelona
economia

L’atur juvenil mundial marca la xifra més baixa dels darrers quinze anys

barcelona
economia

El Prat bat un nou rècord al juliol: més de 5 milions de passatgers

barcelona
economia

Es dispara el nombre de persones i empreses que no poden fer front als seus deutes

barcelona
VILOBÍ D’ONYAR

L’aeroport de Girona-Costa Brava supera el milió de passatgers

VILOBÍ D’ONYAR