La crònica
Una novel·la contundent
“Sentiments, sensacions i memòria”. Amb aquestes paraules va resumir ahir la directora del Museu d'Història dels Jueus de Girona, Sílvia Planas, la nova obra de l'escriptor gironí Miquel Fañanàs, “una novel·la o una biografia novel·lada”, com la defineix ell mateix, centrada en la Girona medieval. Bonastruc, el jueu tracta sobre el gran savi jueu Mossé ben Nahman (Girona, 1194-Acre, Israel, 1270), conegut també per Nahmànides i pel nom cristià de Bonastruc ça Porta.
El llibre es va presentar ahir. Es va fer a l'auditori de la Biblioteca Carles Rahola de Girona, ple de gom a gom i davant d'un públic entregadíssim a les explicacions del doctor en història de l'art Pere Freixas –va situar els indrets de la Girona medieval per on transcorre la novel·la– però també de Sílvia Planas, que va assegurar que l'obra de Fañanàs “és contundent, escriu a raig, des del ventre, des del cor i des de la sang; és un text amb nervi i amb força”. Va dir també que, amb Bonastruc, el jueu, Fañanàs aconsegueix una història creïble, pròspera, propera i entenedora, al mateix temps que traça les línies d'un moment històric transcendental per a Catalunya i per a Girona. Per fer el llibre Fañanàs “s'ha documentat, ha passejat pels carrers del call i s'ha amarat de l'aura que aquests carrers encara traspuen”.
Per la seva banda, Fañanàs va comentar que el llibre tanca una espècie de trilogia sobre personatges gironines de l'edat mitjana oberta amb la figura llegendària de La bruixa de pedra (2012) i continuada amb El gran inquisidor (2015) i el personatge de Nicolau Eimeric, “que és com l'altra cara de Bonastruc: si aquell era dolent, aquest és bo”. En la presentació Fañanàs va assegurar que aquesta potser és la novel·la a la qual ha dedicat més temps. “Però crec que ha sortit bé”, va asseverar.