Economia

El vagó de mercaderies amb segell bagenc ja pren forma

ICL i el CTM lideren un projecte europeu que permetrà augmentar la càrrega transportada de les mines al port de Barcelona “amb un cost logístic menor”

El nou vagó de tren de mercaderies que promou la Fundació CTM-Eurecat i ICL Iberia (matriu d'Iberpotash), conjuntament amb un consorci europeu, ha entrat ja en fase de construcció a la seu de Kiruna Vagon, un fabricant suec que forma part del projecte. En les pròximes setmanes es farà una prova pilot de càrrega i descàrrega d'aquest prototip, que també s'haurà de provar a la línia que uneix les mines del Bages amb Barcelona.

El nou vagó implica “una petita revolució en el transport ferroviari de mercaderies europees”. Té “més capacitat i és més lleuger, ràpid i eficient que els actuals” i tindrà en compte l'ample de via continental, han explicat fonts d'ICL.

En el cas de Catalunya, el projecte d'investigació –que s'ha batejat amb el nom d'Hermes i que està subvencionat per la Unió Europea– permetrà l'augment de la capacitat de transport sense haver d'augmentar-ne el pes. De fet, les mateixes fonts detallen que “fins i tot es podrà alleugerir”, de manera que “es podran traslladar més tones de producte entre Súria i Sallent i el port de Barcelona, amb un cost logístic menor, potenciant la intermodalitat i la flexibilitat de càrrega”.

Hermes disposa d'una inversió de 7 milions d'euros que es distribueixen en els tres anys de durada de la recerca, que es va iniciar l'1 de maig del 2016. Segons la responsable d'innovació i desenvolupament d'ICL Iberia, la doctora Ingrid Picas, “es tracta d'un projecte que comporta un canvi molt significatiu per al transport de mercaderies en tren al Bages. Els nous vagons permetran un transport ferroviari més eficient de productes de màxima qualitat, com ara la sal vacuum que ja estem produint a Súria”.

I hi afegeix: “Gràcies a aquesta iniciativa, ICL està encapçalant importants projectes d'innovació en l'àmbit internacional que suposen situar a l'avantguarda tecnològica la mineria del Bages.”

LA FRASE

Permetran un transport més eficient de productes d'alta qualitat, com ara la sal ‘vacuum' de Súria
Ingrid Picas
responsable d'Innovació i Desenvolupament d'ICL Iberia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia