medi ambient
cànon eòlic
El govern no aprova la creació d'un cànon eòlic
El pressupost de la Generalitat no inclou el tribut que reclamen els municipis, però es crearà una taula de treball per consensuar-lo
La CUP reclama una moratòria de la construcció de nous parcs
Els municipis de la Terra Alta continuaran sent els que menys compensació econòmica reben per la implantació eòlica. El Parlament ha rebutjat les esmenes a la llei d'acompanyament del pressupost, presentades per la CUP i Catalunya Sí que es Pot, que reclamaven la creació d'un cànon eòlic per tal d'equiparar l'aportació que fan les empreses eòliques als municipis amb l'objectiu de compensar l'impacte paisatgístic que causen els aerogeneradors.
Tot i que el cànon eòlic no s'aplicarà aquest 2017, l'Associació de Municipis Eòlics de Catalunya i el govern crearan una taula de treball per tal consensuar l'aplicació d'aquest tribut en pròxims exercicis.
D'altra banda, la CUP reclama una moratòria a construir nous parcs eòlics fins que es consensuï un nou pla de desenvolupament de l'energia renovable. Així, la CUP presentarà demà una moció al ple de la Diputació que, segons el diputat provincial cupaire, Edgar Fernàndez, tindrà prou suports per ser aprovada en el ple, i es podrà traslladar el debat al Parlament. La CUP reclama un pla de desenvolupament energètic consensuat amb el territori i amb beneficis “per a tothom”. Un exemple del model que rebutgen és el de la implantació eòlica de la Terra Alta o el Baix Camp, on els municipis no han cobrat ni la irrisòria xifra del 3% de la facturació que prometien les empreses i gairebé no s'han generat llocs de treball per als ciutadans dels pobles afectats.
La CUP vol aturar l'actual planificació eòlica i demana una moratòria al govern per consensuar amb el territori i les administracions locals un nou pla de desenvolupament que blindi intencions especulatives.
LA FRASE
Convenis opacs amb les eòliques
Els convenis que signen les empreses eòliques amb els municipis són opacs i mentre que en alguns pobles fan un pagament de 500 euros per megawatt, en altres aquesta quantitat arriba fins als 5.000 euros. És per això que l'Associació de Municipis Eòlics reclama la creació d'un cànon que regule per llei la quantitat que les empreses han d'aportar als ajuntaments. La proposta, que el Parlament ha rebutjat, era progressiva i s'incrementava en funció de la potència instal·lada.