Economia

L'atur baixa però la qualitat de les feines no millora

Al març es van registrar 6.325 aturats menys que el mes previ

El govern creu que la represa del mercat de treball “només ha fet mig camí”

A la temporalitat s'està afegint ara l'accidentalitat

Quantitat i qualitat. Dos conceptes que no acaben d'anar de costat en la represa del mercat de treball. Les xifres del mes de març van reblar les bones dades del febrer i van deixar el nombre de persones registrades a les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya en 446.017, segons va confirmar ahir el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social. Això vol dir que l'atur registrat ha caigut en 6.325 persones, que en termes percentuals equival a un descens de l'1,4% respecte al mes previ. Si es comptabilitza d'any en any, l'atur va sumant baixades fa 45 mesos i ha retrocedit en 53.974 persones de març a març, un 10,8%, un ritme prou acceptable en xifres crues.

Prudència oficial

No obstant això, i del fet que aquest ha estat el millor mes de març des del 2008, les autoritats catalanes continuen sent molt prudents i no es permeten cap mena de triomfalisme. “Som a mig camí de la recuperació”, valorava ahir davant la premsa Josep Ginesta, secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, per qui ara “queda la part més difícil”. I és que, per Ginesta, resten pendents qüestions de la màxima rellevància, com ara l'alta temporalitat dels contractes, l'excés de rotació; és a dir, que els treballadors han de canviant de feina sovint amb pocs mesos de temps, i, finalment, la recrudescència de l'accidentalitat laboral, que, pel secretari general de Treball, està relacionada amb la velocitat i la urgència per cobrir alguns llocs de treball.

En qualsevol cas, els percentatges de millora superen els de la mitjana estatal, que, segons Ginesta, seria inferior si no s'incloguessin les dades catalanes. Ginesta va aprofitar per tornar a reivindicar un mercat de treball propi per a Catalunya: “Moltes de les patologies que detectem –va assegurar– les resoldríem amb concertació social, però sobretot amb la capacitat de regular alguns d'aquests aspectes que afecten aquest mercat de treball català”. Finalment, a més d'alertar que l'efecte de la Setmana Santa en l'evolució del sector serveis no es podrà valorar fins al maig, va subratllar la millora de les xifres en la indústria. Pel secretari general, “Catalunya serà industrial o no serà”, va sentenciar.

Pel que fa a les xifres del conjunt de l'Estat, els aturats registrats sumaven al març 3.702.317 persones, amb una disminució de 48.559 desocupats durant el tercer mes, l'equivalent a un descens mensual de l'1,6%. En termes interanuals, l'atur a l'Estat va caure en 392.453 persones; és a dir, un 9,6% en relació amn el mateix període del 2016. Es tracta de la reducció més gran registrada en un mes de març en tota la sèrie històrica, segons les dades oficials del ministeri. El Principat va ser el tercer territori on més es va reduir la desocupació en termes absoluts. Al davant només van quedar Andalusia, amb 8.689 aturats menys, i Madrid (6.881).

LES XIFRES

4,3
per cent
va caure l'atur a les comarques de Girona entre el febrer i el març. És la millor dada d'ençà del juny passat.
45
mesos
consecutius és el període en què s'ha anat reduint l'atur en termes interanuals a Catalunya.

Els sindicats clamen pels afectats

Dels 262.621 contractes que es van signar al març a Catalunya, un total de 224.335 van ser temporals i 38.286, indefinits. Això significa que la contractació temporal representa un 85,42% del total, mentre que la taxa de contractació indefinida es va situar en el 14,58%.

CCOO i la UGT de Catalunya van voler respondre a les xifres i van tornar a insistir en l'elevat pes de la contractació temporal i l'elevada rotació en la creació d'ocupació. En sengles comunicats, van denunciar “l'abús” de la contractació temporal i van alertar sobre la feminització de l'atur i sobre els aturats de llarga durada. Per la seva banda, la patronal Pimec, tot i fer una anàlisi més positiva, va admetre que la població activa continua reduint-se, i va demanar a les administracions que combatin la reduïda fiscalitat de les grans multinacionals i que evitin imposar càrregues fiscals que consideren excessives per a les pimes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

HABITATGE

Més de mil euros de lloguer per un pis a dotze pobles del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Els esports nàutics atrauen més turisme estranger a Barcelona

Barcelona

ITC guanya potència amb l’entrada en el grup Verder

Santa Perpetua de Mogoda
Carmen Sánchez
Directora del Consorci de teràpies digitals DTx

“«Start-ups» de noves teràpies digitals han hagut de marxar”

Barcelona

Sense ensurts en l’estratègia a borsa d’aquí a final d’any

Barcelona
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona