El Delta produirà uns 3,5 milions de quilos de musclo
Els musclaires de la badia dels Alfacs comencen la campanya de recol·lecció que, segons Fepromodel, serà de molt bona qualitat
La marca Marisc del Delta comercialitza cloïssa de cultiu per primera vegada
Els aqüicultors del delta de l'Ebre començaran, aquesta setmana, la campanya de recol·lecció de musclos, una campanya que es preveu d'una qualitat “excel·lent”, segons la Federació de Productors de Mol·luscos del delta de l'Ebre (Fepromodel), i d'un volum d'uns 3,5 milions de quilos entre les dues badies. “Durant els mesos de febrer i març, la quantitat de fitoplàncton a l'aigua es va incrementar i això ha fet créixer la molla dels musclos”, ha explicat el gerent de Fepromodel, Gerardo Bonet. Els musclaires, però, no saben a què atribuir aquest augment del fitoplàncton. “Enguany, el cabal de l'Ebre no ha estat molt elevat”, ha dit Bonet.
De moment, l'extracció i comercialització de musclos es limita a la badia dels Alfacs i no serà fins al juliol quan s'hi afegiran els productors del Fangar. Tot i la bona qualitat del musclo, la producció serà inferior a la d'altres anys per l'episodi de mortalitat registrat l'estiu passat que va matar la cria de musclo i va forçar els musclaires a tornar a sembrar la badia. “Van comprar menys llavor per evitar costos”, ha dit Bonet.
Pel que fa al preu de primera venda del musclo (inclosa la depuració), és d'1,30 euros el quilo. “La qualitat del producte fa que el preu sigui lleugerament superior”, ha manifestat el gerent de Fepromodel. Només un 8% del musclo que es produeix a les badies es comercialitza amb la marca Marisc del Delta. En el cas de l'ostra, amb una producció de 400.000 quilos, es ven amb aquesta marca un 10% del volum de producció. Els últims anys, els productors han començat a apostar per les vendes al mercat de proximitat i les exportacions a l'Estat francès s'han limitat. El preu del quilo d'ostra al productor oscil·la entre els 2,5 i els 3,5 euros.
I si fins ara es comercialitzen amb la marca Marisc del Delta ostres i musclos, fa un parell de setmanes que s'hi ha afegit un producte nou. Es tracta de la cloïssa de cultiu, que Fepromodel ha començat a vendre a través de la cadena de supermercats Bon Preu. “La cloïssa està tenint molt més èxit del que esperàvem”, ha dit Bonet. La producció de cloïssa, que es concentra a la badia del Fangar, és d'uns 100.000 quilos l'any. Una producció que, segons Fepromodel, es podria multiplicar i, fins i tot, superar la del musclo si l'administració fes les inversions que garantissin la viabilitat del cultiu. En aquest sentit, els productors reclamen l'obertura de la bocana de la badia del Fangar i d'un canal a l'istme del Trabucador.
Els últims deu anys, la producció aqüícola a la badia del Fangar s'ha reduït a la meitat i un estudi de l'IRTA constata que perilla el seu futur, principalment per la falta de renovació de l'aigua. “S'ha de fer un treball complementari i, després, plantejar actuacions”, ha dit el gerent de Fepromodel. En aquest sentit, Bonet recorda que un estudi del 2007 ja apostava per dragar la bocana del Fangar, un actuació que no s'ha executat mai.
L'aigua del Fangar triga 7 dies a renovar-se
L'aigua de la badia del Fangar triga una mitjana de 7 dies a renovar-se i, en algunes ocasions, aquest procés s'allarga durant una vintena de dies. Aquesta és una de les conclusions d'un estudi de l'IRTA.
Deltebre millora l'accés al port Illa de Mar
L'Ajuntament de Deltebre ha millorat el camí d'accés al port Illa de Mar, des d'on els aqüicultors accedeixen a les muscleres. Els treballs han consistit en un tractament de doble reg a 10.000 m².
Les muscleres reben uns 5.000 visitants
Les visites turístiques a les muscleres són un complement per als aqüicultors i ajuden a donar a conèixer la marca Marisc del Delta. Anualment, unes 5.000 persones visiten les muscleres.
L'Ampolla celebra la diada de l'ostra el 7 de maig
El pròxim 7 de maig tindrà lloc a l'Ampolla la diada de l'ostra, una de les cites gastronòmiques i turístiques de referència a l'Ebre. Els organitzadors repartiran uns 2.500 quilos d'ostres.
Organització de productors transnacional
Fepromodel treballa en la creació d'una organització de productors pesquers (OPP) transnacional, que inclouria també aqüicultors francesos i italians. L'OPP els permetria rebre subvencions europees.