Creació de l'associació que gestionarà el futur escorxador transfronterer d'Ur
Dijous passat, dia 3 de desembre, es va constituir a Puigcerdà l'associació que gestionarà el futur escorxador transfronterer d'Ur. L'associació està formada per carnissers i ramaders de tota la Cerdanya i del Capcir. L'associació sense ànim de lucre neix amb la voluntat de «desenvolupar el sacrifici local d'animals tot sensibilitzant els professionals d'ambdós costats de la frontera», posant en marxa «accions concertades que afavoreixin la producció i la valoració de la carn local i promovent accions adreçades a augmentar el consum de carn de qualitat» produïda al territori i la seva exportació.
El consell d'administració d'aquesta associació serà l'encarregat de la gestió corrent i l'execució dels actes de l'assemblea general. Per tenir un equilibri permanent entre els representants dels dos estats, el president i el vicepresident hauran de tenir ciutadania de l'Estat francès i de l'Estat espanyol alternativament. La mateixa cosa es repetirà per als càrrecs de secretari i tresorer; a més a més també s'hauran d'alternar els càrrecs entre ramaders i carnissers. Quan es produiran canvis de titulars, es respectarà sempre aquest principi. El primer consell d'administració, designat durant l'acte que va tenir lloc al Consell Comarcal de la Cerdanya, va designar com a president Bruno Marty, ramader de Santa Llocaia, i com a vicepresident, Lluís Esteve, carnisser. El secretari serà Josep Altimiras i el tresorer, Bernard Bonzom.
El projecte de l'escorxador comarcal, la iniciativa del qual té un cost de 3,6 milions d'euros i que ja té garantit un ajut d'1,2 milions del programa operatiu de cooperació territorial dels estats espanyol i francès, és una iniciativa del Consell de la Cerdanya i de la mancomunitat de municipis de la Cerdanya nord-catalana. Se situarà en uns terrenys d'Ur, entre Sallagosa i Llívia.