Economia

pagesia

grip aviària

Fora restriccions per la grip aviària

A partir d'ara ja es podran criar ocells de corral, ànecs i oques a l'aire lliure, i celebrar fires i mercats amb aus

L'epicentre del virus era en una granja de Sant Gregori

Encara es recomana evitar el contacte entre els ocells de corral i els salvatges

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha aixecat a tot el territori català les restriccions relatives a les mesures de bioseguretat establertes arran del brot de grip aviària declarat a finals de febrer i amb epicentre en una granja de Sant Gregori (Gironès). Fins ara, les restriccions estaven activades en tots els municipis afectats pels focus de grip aviària en aquells municipis considerats d'alt risc d'entrada d'aquest virus, on aquestes mesures estaven establertes des del 2 de desembre del 2016. L'aixecament de les restriccions implica que a tot Catalunya el govern autoritza de nou la cria d'ocells de corral a l'aire lliure i la cria d'ànecs i oques juntament amb altres aus, a més de la celebració de fires i mercats amb presència d'aus i la utilització d'ocells de l'ordre dels anseriformes i dels caradriformes com a reclams per caçar.

L'aixecament fet ahir pel Departament d'Agricultura forma part de les últimes mesures vinculades a la bioseguretat que quedaven pendents. Agricultura va començar a aixecar, a principis de març, les mesures preventives. Primer ho va fer en un radi de deu quilòmetres al voltant del punt on es va trobar la cigonya infectada als Aiguamolls de l'Empordà, el primer cas que es va detectar. A finals de març, ho va fer a l'entorn del segon focus de grip aviària detectat, a Sant Gregori, i preveia que totes les explotacions afectades podien començar a operar amb “normalitat”, segons va explicar la consellera Meritxell Serret. Entre aquestes restriccions aixecades, hi havia la immobilització d'animals, així com la prohibició d'entrar nou bestiar. La previsió era que al maig les explotacions afectades a la demarcació poguessin començar a entrar bestiar. Quedaven pendents les mesures vinculades a la bioseguretat, que ara Agricultura ha donat per finalitzades, vinculades amb la prohibició de celebrar fires i mercats amb ocells i la caça d'ocells salvatges.

Risc de transmissió baix

L'aixecament anunciat pel govern català es produeix després que el Ministeri d'Agricultura hagi comunicat a la Generalitat que el risc de transmissió del virus IAAP H5N8 des del centre i el nord d'Europa es pot considerar baix a tot el territori espanyol. Aquest fet, juntament amb la resolució favorable dels focus que es van declarar en explotacions de producció d'ànecs, ha permès aixecar les restriccions de bioseguretat. Malgrat aquest aixecament, es recomana mantenir mesures per evitar el contacte entre els ocells de corral i els salvatges, entre les quals destaquen mantenir l'aigua que beuen i deixar el menjar fora de l'abast dels ocells salvatges.

La crisi vinculada al brot de grip aviària es va destapar a finals de febrer, quan es va detectar el primer focus del virus, en una cigonya morta als Aiguamolls, fet que va fer saltar totes les alarmes. El segon brot es va declarar en una granja de Sant Gregori i va afectar fins a deu explotacions a tot el país, que van haver de sacrificar un total de 27.000 ànecs. Arran del primer cas, es va activar un pla d'emergència. El protocol de la grip aviària estableix un radi de protecció d'entre tres i deu quilòmetres en el qual l'aviram queda immobilitzat. En el primer dels casos, la mesura és preceptiva durant 21 dies des de la detecció del focus, i en el segon, durant dues setmanes. Agricultura va activar l'alerta el 21 de febrer i, quinze dies després, va aixecar les mesures de restricció en un radi de deu quilòmetres perquè no hi va trobar indicis de més casos.

300.000
euros
té previst repartir Agricultura entre el conjunt de les deu granges que han hagut de sacrificar animals.
9
explotacions
s'han vist afectades pel brot a les comarques gironines. A tot Catalunya, n'hi ha hagut deu.
27.000
ànecs
han hagut de sacrificar les granges que han donat positiu en les anàlisis per detectar el virus de la grip aviària.
21.02.17
Agricultura
va activar l'alerta arran del primer cas detectat: una cigonya infectada als Aiguamolls de l'Empordà.

Conseqüències que el brot ha tingut per al sector

G.B

El brot de grip aviària ha tingut conseqüències econòmiques per al sector. El Departament d'Agricultura ja va alertar a mitjan març, quan s'havien començat a aixecar les primeres restriccions, del temor que la crisi de la grip aviària afectés les exportacions de carn i d'ous. Per la seva banda, també a mitjan març, el sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) valorava en 700.000 euros les pèrdues econòmiques que han tingut les nou granges gironines i la del Vallès Oriental afectades per la grip aviària. Unió de Pagesos havia fet els càlculs prenent com a base el nombre d'animals sacrificats (més de 27.000 ànecs) i tenint en compte també el període d'inactivitat de les granges. El Departament d'Agricultura va comunicar als propietaris afectats que té previst repartir 300.000 euros entre el conjunt de les deu granges que van haver de sacrificar els animals afectats pel brot de grip aviària. També hi ha previstes mesures de suport financer per ajudar les explotacions que no van donar positiu en el virus, però que també van resultar afectades perquè estaven dins del radi de protecció i vigilància.

Una de les empreses que en van patir les conseqüències va ser Collverd, dedicada al foie. Amb seu a Vilamalla, exportava setmanalment al Japó, el tercer país del món consumidor d'aquest producte. No es va veure afectada pel virus i les anàlisis fetes als seus animals van sortir negatives i tampoc en van haver de sacrificar cap. Malgrat l'aturada de les exportacions al Japó, Collverd va créixer en vendes al mercat francès perquè s'hi van haver de sacrificar milers d'exemplars i hi havia dèficit de producte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia