Priorat
El cooperativisme de la comarca, d’aniversari
Un segle de cooperatives
La Vinícola del Priorat i la Cooperativa Agrícola de Bellmunt fan cent anys d’història
Totes dues han superat obstacles en el seu camí i mantenen viva la producció d’un vi amb reconeixement internacional
El 2017 és un any d’aniversari per a dues de les cooperatives de la denominació d’origen qualificada (DOQ) Priorat. La Cooperativa de Gratallops, l’actual Vinícola del Priorat, i la Cooperativa Agrícola de Bellmunt celebren 100 anys de la seva creació. Un segle de vida marcat per obstacles i afany de superació ha permès que els pagesos mantinguin viva la producció d’un vi que actualment és reconegut mundialment. El treball cooperatiu, amb el pas dels anys, també ha evolucionat i ha derivat a diferents formes de gestionar-se, i el cas de les dues cooperatives centenàries n’és un exemple.
Tradició agrícola i minera
A Bellmunt del Priorat, la cooperativa ha estat un dels motors econòmics del poble que, durant dècades, ha compartit aquest protagonisme amb l’activitat minera. “Actualment, la cooperativa el segueix compartint amb l’equipament turístic i cultural que és el Museu de les Mines”, explica Jordi Alentorn, membre de la junta de la cooperativa de Bellmunt. Per tant, l’activitat agrícola i la turística es complementen. “Bellmunt del Priorat va ser un poble miner i sempre ha sigut molt més industrial que no pas pagès. La gent acostumava a anar al tros, però com a segona activitat”, hi afegeix.
Actualment la cooperativa està formada per 35 socis, la major part dels quals són pagesos de la població, que venen la producció del seu raïm a diferents cellers del Priorat. “Els socis tenen venda lliure per portar el seu raïm al celler que els en compri i la cooperativa funciona com a gestora, però no elabora ni comercialitza el vi”, explica Alentorn. El cas de l’oli és diferent, “a la cooperativa de Bellmunt som socis del molí de la Mola, situat a Marçà, i és allà on el produïm. Rebem les olives del socis i les portem al Molí, que a diferència del vi, també és propietat de la cooperativa, per tant, l’elaboració no es fa a un privat”, explica.
L’any 2007, la cooperativa de Bellmunt estava intervinguda judicialment, i va ser llavors quan el celler La Casa Gran del Siurana, del grup Castell de Peralada, va arrendar les instal·lacions per produir-hi els seus vins. El fet va representar la continuïtat de la producció de vins i una important injecció econòmica, explica Alentorn, gerent i director de La Casa Gran del Siurana i membre de la junta de la Cooperativa.
La Vinícola del Priorat
L’aniversari del centenari de la Vinícola del Priorat és el reflex de l’esforç, la dedicació i la lluita de l’últim segle. L’actual Vinícola del Priorat és la successora de la fusió de les cooperatives de Gratallops, la Vilella Alta, la Vilella Baixa i el Lloar. “Som l’única cooperativa de la DOQ Priorat formada per productors pagesos que gestionem íntegrament tot el procés de producció, elaboració i comercialització del nostre vi”, reivindica Joaquim Sabaté, gerent de la Vinícola. És una cooperativa que actualment aplega 400 socis, entre productors i col·laboradors.
La producció de la Vinícola és entre uns “400 i uns 450.000 quilos de raïm a l’any, que es tradueix en unes 320.000 ampolles pròpies”, explica Sabaté, que assenyala que el mercat internacional és el principal. Amb una producció mitjana d’uns 500.000 quilos d’oliva, l’oli té principalment una comercialització interior.