pagesia
vaga de temporers
El compromís de complir el conveni desactiva la vaga
Els temporers de la fruita decideixen desconvocar l’aturada de protesta i tornen a la feina a Seròs després que els empresaris agraris acceptin pagar-los el que, per llei, els correspon
Vaga desconvocada. Els temporers que participen en la campanya de la fruita a Seròs, i que aquest dijous van decidir no anar a treballar per exigir als empresaris agraris que compleixin el que estableix el conveni del camp, han posat fi a l’aturada de protesta. El desbloqueig va arribar ahir després que els empresaris del municipi es comprometessin a pagar-los el salari que estableix el conveni del camp, que és de 6,18 euros l’hora.
També ahir al matí, l’alcalde, Gabriel Pena, va traslladar als temporers una carta del director dels serveis territorials de Treball a Lleida, Joan Santacana, que recordava als empresaris que les condicions que estableix el conveni del camp són d’obligat compliment. En aquest context, Pena es va comprometre a penjar aquesta carta al consistori i a difondre-la a través del pregó municipal.
Els temporers de Seròs (Segrià), la majoria provinents de països del nord d’Àfrica, van decidir desconvocar la plantada i tornar a la feina ahir a la tarda.
El grup de temporers valora positivament la carta de Treball i, a través d’un portaveu del col·lectiu, Ebrima Cham, va voler agrair les gestions i la mediació duta a terme per l’alcalde de Seròs. “Si estem aquí és precisament per a això, per treballar”, va afirmar Cham.
De la seva banda, l’alcalde, Gabriel Pena, va realçar el fet que els temporers hagin posat fi a l’aturada i va defensar la importància de reconèixer-los els drets: “Perquè els tenen i perquè nosaltres, que volem esdevenir un país independent, hem de començar sent exemplars a l’hora de procedir envers aquells que venen de fora.” L’alcalde, però, va voler matisar que la majoria de pagesos compleixen.
LA XIFRA
Denuncien un règim d’explotació
El col·lectiu de temporers denunciava cobrar entre 1 euro i 1,5 euros per sota del que fixa el conveni del camp, fet que els suposava cobrar fins a 300 euros menys a final de mes. També denunciaven haver de fer jornades de treball de fins a 11 hores i que no els deixen parar ni en dissabte ni en diumenge. Tot i que l’aturada s’ha concentrat a Seròs, els temporers denunciaven que l’explotació afecta diversos municipis del Baix Segre, que és on ha començat la campanya de collita de la fruita de pinyol.