la contra

El món rural és més emprenedor

La Fundació Món Rural dóna a conèixer les línies de finançament als futurs empresaris

Realitzar un pla d'empresa que justifique la idea de negoci, conèixer el llenguatge de conceptes econòmics, fer un bon equip, tenir clar quants diners s'està disposat a perdre i no quants se'n volen guanyar. Aquestes són algunes de les recomanacions que empresaris del món rural ja establerts transmeten als emprenedors de les Terres de l'Ebre. «Sovint els emprenedors del món rural no saben com fer un pla de viabilitat o desconeixen les línies de finançament, per això els exposem casos pràctics d'empresaris que se n'han sortit», va explicar Iolanda Huguet, coordinadora del projecte d'emprenedoria rural de la Fundació Món Rural, que dimecres va organitzar una jornada a la Cambra de Comerç de Tortosa on van assistir prop d'un centenar d'emprenedors. Salvador Miralles, de l'hotel Capçades d'Horta de Sant Joan, va exposar la seua experiència als futurs empresaris i va recordar els seus orígens de pastor, que després també va fer de cambrer per complementar rendes i que, finalment, gràcies al seu esperit emprenedor i seguint la tradició familiar, ha posat en marxa un projecte de turisme rural. De fet, segons la Fundació Món Rural hi ha més esperit emprenedor a les zones rurals que a les grans ciutats. «Els estudis trenquen l'estereotip que no hi ha emprenedors al món rural, la Catalunya rural és una de les regions més emprenedores d'Europa», va assegurar Yancy Vaillant, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i expert en emprenedoria rural. Segons Vaillant, les empreses del món rural suposen un 13,4% del total de les existents a Catalunya, un percentatge que està per sobre del seu pes en població. A més, en contraposició a la imatge d'empreses vinculades només a l'activitat agroalimentària, en el món rural un 8,54% de les noves empreses són de base tecnològica, en comparació al 6,03% en el cas urbà. És per això que l'expert en emprenedoria rural va transmetre el missatge que la cultura catalana que crea empresa és la del món rural i no la de la ciutat. «Hem de donar confiança a les noves generacions que sí que es pot crear empresa», va dir Vaillant.

Si bé Lleida i Girona són les dues demarcacions amb més emprenedors, també les Terres de l'Ebre destaquen per l'esperit emprenedor. «Tot i que la crisi també ha causat impacte sobre les comarques de l'Ebre, és menor que en altres zones del país», va assenyalar Vaillant. Ara, però, la crisi fa que sigui més difícil impulsar un negoci per les dificultats d'accedir al finançament, per això un dels objectius de la Fundació Món Rural és donar a conèixer les eines de finançament. «El que més preocupa els emprenedors és el finançament, perquè desconeixen quines línies hi ha, no saben com fer un pla de viabilitat i els falta creure més en el seu projecte», va apuntar Huguet, que va insistir que si un defensa bé el seu projecte empresarial aconseguirà amb més facilitat el finançament.

Els participants en la jornada es van dedicar a escoltar les explicacions dels ponents i prendre'n notes, però no van avançar quin negoci es proposen posar en marxa. «Tinc moltes idees al cap, però encara no sé com posar-les en pràctica», explicava un dels assistents. Huguet sosté que molts dels emprenedors estan interessats a impulsar el turisme rural, mentre que el director dels Serveis Territorials d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, Antoni Espanya, va insistir una vegada més que la gent que prové d'una família amb explotacions agrícoles, pesqueres o ramaderes poden trobar per aquest camí la sortida a la crisi econòmica. «Hi ha gent que s'ha quedat a l'atur que pot tornar a dedicar-se a l'activitat agrària», va dir Espanya en referència als afectats pel tancament de fàbriques i per la crisi de la construcció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

La producció d’oli d’oliva caurà un 60% a Tarragona i l’Ebre

Reus
política

La CUP llença un espot per denunciar la massificació turística a Catalunya

barcelona
BEGUR

Reclamen la readmissió del delegat dels treballadors d’Innova Coptalia

BEGUR
economia

Els treballadors de la planta de compostatge de Botarell faran vaga indefinida a partir del 23 d’agost

Botarell

Els preus es contenen amb un creixement interanual del 2,7% al juliol

GIRONA
economia

La inflació baixa gràcies a l’electricitat i els aliments

barcelona
economia

L’atur juvenil mundial marca la xifra més baixa dels darrers quinze anys

barcelona
economia

El Prat bat un nou rècord al juliol: més de 5 milions de passatgers

barcelona
economia

Es dispara el nombre de persones i empreses que no poden fer front als seus deutes

barcelona